Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Úton az utolsó
(Rovat: Az Űrállomás és kontinensünk, Európa igáslovai a világűrben - 2014.07.30 07:15.)

Az ötödik és egyben utolsó európai teherűrhajó elindult a Nemzetközi Űrállomás felé.

Az Európai Űrügynökség (ESA) teherűrhajó-sorozatának (Automated Transfer Vehicle, ATV) ötödik, Georges Lemaître belga fizikus tiszteletére elnevezett tagja egy Ariane-5 hordozórakétával emelkedett a magasba a francia guyanai Kourou űrközpontból. Az időpont magyar idő szerint július 30-án 1:47-kor volt (az időeltolódás miatt a helyszínen még egy nappal kevesebbet mutatott a naptár). Az ATV-5 (Georges Lemaître) a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé vette az irányt, ahová nagy mennyiségű ellátmányt szállít. A tervek szerint az ISS-hez – pontosabban a Zvezda modul hátsó részéhez – augusztus 12-én csatlakozik majd. A visszatérés – jobban mondva a tüzes légköri megsemmisülés – pontos időpontja még nem ismert, de a teherűrhajó még hónapokig állomásozik az űrállomásnál. Ezalatt előbb kirakodják a felszállított ellátmányt, majd a felszabaduló helyet megtöltik az ISS-en már feleslegessé vált hulladékkal. Az ATV-k „szokása” szerint alkalmanként megemelik majd az ISS pályamagasságát is, amire azért van rendszeresen szükség, mert a mégoly kis légellenállás is folyamatosan egyre közelebb hozza a komplexumot a felszínhez. Ha nem volnának pályakorrekciók, az ISS idővel belépne a sűrű légkörbe, ami a végét jelentené.


Az ATV-5 már a startra majdnem készen, Kourouban. A mostani volt az Ariane-5 rakéták egyhuzamban 60. sikeres startja 2003 óta. (Kép: ESA)

A Georges Lemaître az utolsó az ATV-k sorában, amivel az ESA letudta a rá jutó részt a Nemzetközi Űrállomás fenntartási költségeinek fedezésében. Többet már nem építenek és nem indítanak a jól bevált, sikerrel üzemelő teherűrhajókból. A fedélzeten most 6,6 tonnányi rakomány kapott helyet: kísérleti műszerek és anyagok, tartalék alkatrészek az ISS berendezéseihez, üzemanyag, az űrhajósok számára ruházat, élelmiszer, víz, levegő és oxigén. A teherűrhajóval két önálló kísérletet is végrehajtanak. Az egyik egy „együtt nem működő” űreszközhöz – például egy használaton kívüli műholdhoz, nagy űrszemétdarabhoz – való kapcsolódást segítő lézeres érzékelőrendszer (Laser InfraRed Imaging Sensors, LIRIS) kipróbálása. A másik egy infravörös kamera, amely a program legvégén, a légköri megsemmisülés idején jut szerephez. Az ATV belsejéből veszi majd, hogy izzik fel és esik szét darabokra a teherűrhajó a Csendes-óceán felett.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020