Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Levált az ISS-ről az Edoardo Amaldi
(Rovat: Az Űrállomás és kontinensünk - 2012.09.30 07:15.)

Ha néhány napos késéssel is, de megkezdte útját a megsemmisülés felé a harmadik európai teherűrhajó.

Az ATV-3 (Edoardo Amaldi) szeptember 28-án, magyar idő szerint 23:44-kor hagyta el a Nemzetközi Űrállomás (ISS) Zvezda modulját. Mintegy fél éves küldetése során feladata utánpótlás és ellátmány szállítása volt az űrállomásra, valamint a űrlaboratórium folyamatosan csökkenő pályamagasságának időnkénti megemelése. Ez utóbbi műveletre kilenc alkalommal került sor. Augusztusban például az ISS 415 km-es magasságba került, az első modul 1998-as indítása óta a legtávolabbra a Földtől.

Az Edoardo Amaldi leválasztása három napon át húzódott, miután az első próbálkozás során egy számítógépes és kommunikációs hiba lépett fel az ISS-en.


Az ATV-3, távozóban. (Kép: NASA TV)

Az ATV-3 a tervek szerint október 3-án, közép-európai idő szerint hajnali fél négy körül darabolódik fel, majd ég el a sűrű légkörben. A felszínt esetleg elérő nagyobb darabok miatt a műveletre a Csendes-óceán lakatlan déli területei felett, valahol Chile és Új-Zéland között kerítenek sort. A teherűrhajó és az ISS-ről elszállított hulladék megsemmisül, de a a légköri fékeződés folyamatáról mérési adatokat is gyűjtenek a szakemberek.

Az Európai Űrügynökség (ESA) következő, ATV-4 jelzésű, Albert Einsteinről elnevezett teherűrhajója a hónap elején már megérkezett a dél-amerikai starthelyre. Startja 2013 tavaszán esedékes.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020