Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Úton a harmadik európai teherűrhajó
(Rovat: Az Űrállomás és kontinensünk, Európa igáslovai a világűrben - 2012.03.23 06:40.)

Az Edoardo Amaldi (ATV-3) magyar idő szerint ma hajnalban sikeresen startolt Kourouból, Ariane-5 rakétával.

Az európai nehézrakéta közép-európai idő szerint március 23-án, 5:34-kor hagyta el a francia guyanai indítóállást. A teljes 777 tonnás tömegével (rakéta + űrhajó) a mostani volt az Ariane-5 eddigi legnagyobb terhe. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) ellátására kifejlesztett európai teherűrhajók (Automated Transfer Vehicle, ATV) sorozatának harmadik tagját Edoardo Amaldi olasz fizikus tiszteletére nevezték el. Az ATV-1 (Jules Verne) 2008 márciusában, az ATV-2 (Johannes Kepler) pedig 2011 februárjában startolt.

Az amerikai űrrepülőgépek leállítása óta az ATV a használatban levő legnagyobb méretű űreszköz. Az Európai Űrügynökség (ESA) filmje a gyártól az indítóhelyig vezető utat, a start előkészületeit, a rakodótérbe való pakolást és az üzemanyaggal való feltöltést, végül röviden a repülés szimulációját mutatja.

A személyzet nélkül, automata üzemmódban repülő teherűrhajó célja dióhéjban: rakomány (élelmiszer, ruházat, egyéb felszerelések, kísérleti eszközök), levegő, víz, a manőverezéshez szükséges hajtóanyag szállítása az űrállomásra. Az ISS-hez való kapcsolódás után saját hajtóműveivel időnként megemeli majd az űrállomás pályáját, amivel a ritka légkör fékező hatását kompenzálják. Az ATV végül az űrállomáson feleslegessé vált hulladékkal megpakolva belép a Föld sűrű légkörébe és ott megsemmisül. Az Edoardo Amaldi csatlakozását március 28-án magyar idő szerint nem sokkal éjfél előttre tervezik. A teherűrhajó előre láthatólag a nyár végéig marad majd az ISS-nél.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020