Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Új korszak kezdete az Űrállomáson
(Rovat: Az Űrállomás és kontinensünk, Az Űrállomás és Oroszország , Hazai kutatóhelyek és űripar - 2009.05.26 08:30.)

Ha az időjárás nem szól közbe, május 27-én startol Bajkonurból a Szojuz TMA-15 (19S). A repülés többszörös mérföldkő: újabb nagy lépés az Űrállomás fejlődésében, az európai szerepvállalásban és a magyar részvételben is.

Az űrhajó háromfős legénysége: Roman Jurjevics Romanyenko orosz, Frank De Winne belga és Robert Thirsk kanadai űrhajósok. De Winne és Thirsk veteránnak számítanak, mindketten jártak már az űrben, de Romanyenko parancsnok ereiben is veterán vér csörgedezik – édesapja Jurij Viktorovics Romanyenko 5 űrutazáson vett részt és összesen 430 napot töltött az űrben.


A TMA-15 legénység jelvénye három nemzet zászlajával.

Ezzel a repüléssel kezdődik az ISS 20. számú legénységének programja (Increment 20), a Szojuz dokkolásával új korszak veszi kezdetét az Űrállomás életében. Az újonnan érkezőkkel ugyanis 6 főre egészül ki az állandó lakók száma. A létszám növelését az új modulok (Columbus, Kibo) csatlakoztatása tette lehetővé és egyben szükségessé is. Az új modulok tartózkodóhelyül is szolgálnak, de ennél fontosabb, hogy a velük feljuttatott és a jövőben feljuttatandó műszerekkel végezhető kísérletek gondoskodnak arról, hogy a megnövelt legénység ne maradjon munka nélkül. A létfenntartás lehetőségét is számos új fejlesztés szolgálja, mint például az élelmiszert, vizet és egyéb anyagokat szállító európai és japán teherűrhajók vagy az ivóvízkészletet biztosító új víztisztító berendezés.


A 20. ISS-expedíció jelvénye: Új korszak az ISS életében. A hat csillag a hatfős legénységet szimbolizálja.

Mivel európai űrhajósok űrutazására viszonylag ritkán kerül sor, ezeket az alkalmakat az ESA azzal is emlékezetessé teszi, hogy az ilyen küldetéseknek külön nevet ad. Ezúttal pályázatot is írtak ki a névjavaslatokra. Az új misszió az OasISS nevet kapta. Az elnevezés többek között a földi vízkészletek fontosságát és az űrkutatásnak a vizek és általában a környezet védelmében játszott szerepét is kifejezi, de utal azokra az oázisokra is, amelyeket az emberi jelenlét teremt majd a távolabbi bolygókon.


Az OasISS logo megjeleníti a víz és az emberi környezet fontosságát.

Az európai részvétel tekintetében szimbolikus momentum, hogy Frank De Winne személyében először lesz az Űrállomás parancsnoka egy ESA asztronauta. De Winne a 19. számú legénység távozásával, októberben veszi át a parancsnokságot, majd körülbelül egy hónappal később újra beül a TMA-15 kabinjába és ő is búcsút int az állomásnak. Kevésbé látványos, de annál fontosabb az európai űrhajós által elvégzendő kísérletek sokasága. Ezek nagyobb része az ESA Columbus modul műszereit hasznosítja majd.

De Winne persze nem marad majd egyedül az európai kísérletek elvégzésével. A magyar vonatkozású Neurospat kísérletet például Thirsk-kel együtt végzik majd, mégpedig úgy, hogy egyszer egyikük lesz a vizsgált személy, a másik pedig az asszisztens, majd a következő alkalommal szerepet cserélnek. A Neurospat kísérletről már olvashattak az Űrvilágban. Az előkészületek részleteiről a cikk következő folyatásában számolunk be.

Balázs László
(MTA Pszichológiai Kutatóintézet, Űrkutató Csoport)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020