Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Node-3 hamarosan Amerikába utazik
(Rovat: Az Űrállomás és kontinensünk, Az Űrállomás és az USA - 2009.05.13 09:00.)

A közelmúltban a névadás kapcsán Amerikában nagy sajtónyilvánosságot kapott új űrállomásmodul valójában Európában épült, és napokon belül repül Floridába.

A végül Tranquility (nyugalom) névre keresztelt Node-3-at május 17-én indítják Airbus Beluga repülőgéppel az Atlanti-óceán túlpartjára. A floridai Kennedy Űrközpontban készítik majd elő 2010 februárjában esedékes űrbeli utaztatását (Endeavour, STS-130). Az utolsó ellenőrzések után a NASA szakemberei szeptemberben veszik végleg birtokba az új egységet.


Node-3 (Tranquility) – az ISS-re szerelt modul fantáziaképe. (Kép: NASA)

A Node-3 (Tranquility) modul Olaszországban, a Thales Alenia Space torinói üzemében épült. Ez a NASA és az ESA űrállomás-építési megállapodásának utolsó, még hátralevő eleme. Az alku értelmében az ESA építette meg az amerikaiak számára a korábban felkerült Node-2 (Harmony) és a mostani Node-3 modulokat, valamint az utóbbira kerülő Cupola „kilátóegységet”. Cserébe az amerikaiak tavaly februárban feljuttatták a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az európai Columbus kutatólaboratóriumot.

Amikor a helyére kerül, a Tranquility az amerikai Unity modulhoz csatlakozik majd. Nyolc darab, hűtőszekrény méretű tárolórekesze közül kettőt a vezérlő rendszer, a többit kísérleti eszközök számára tartják fenn. A modul az űrállomás életfenntartó és higiéniai rendszerének egyik központi eleme lesz, többek közt levegőtisztító, oxigén-előállító és víztisztító funkcióval, valamint fürdőszobával. Helyet kapnak még itt az űrhajósok testedzésére szolgáló eszközök. A Cupola panorámaablakain át pedig az űrhajósok áttekinthetik például a robotkarral végzett külső műveleteket, vagy a Földet figyelhetik. A megfigyelőállás teljes 360 fokos kilátást biztosít.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021