Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Leszállt a Szojuz TMA-2
(Rovat: Az Űrállomás és kontinensünk, A Szojuz és a Progressz , Kontinensünk hajósai - 2003.10.28 23:03.)

Ma hajnalban, helyi idő szerint 8:40-kor a kazahsztáni Arkalik város mellett leszállt a Szojuz TMA-2 visszatérő egysége, fedélzetén a Nemzetközi Űrállomás 7. alaplegénységével, és a látogató Pedro Duque spanyol űrhajóssal.

Az új típusú Szojuz űrhajónak a második példánya szállt le most. Ellentétben az első példány kissé "rázós" visszatérésével (ld. a hivatkozott cikkünket), a második példány hibátlanul működött. Az orosz mérnökök előre jelezték, hogy a Szojuz TMA-1 leszállásakor tapasztalt meghibásodás ismételt előfordulásának esélye igen alacsony.
A most visszatért űrhajó fedélzetén Ed Lu amerikai, Jurij Malencsenkó orosz, és Pedro Duque spanyol űrhajós tartózkodott. Előbbi kettő a Nemzetközi Űrállomás hetedik legénységeként fél évet, míg Duque bő egy hetet töltött a világűrben. Ez volt a második eset, hogy egy amerikai űrhajós idegen földre, és nem amerikai eszközön tért vissza a világűrből.


Jelenleg az űrállomáshoz a Szojuz TMA-3 csatlakozik (a képen a jobb oldali űrhajó; baloldalt még a most leszállt Szojuz TMA-2 látható). Ez az űrhajó szolgál a fent lévő nyolcadik legénység, azaz Michael Foale és Alekszander Kalerij "mentőcsónakjául".

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018