Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Sikeres a Szojuz TMA-3 startja
(Rovat: Az Űrállomás és kontinensünk, Kontinensünk hajósai - 2003.10.18 08:12.)

Ma reggel, közép-európai idő szerint 7:38-kor a kazahsztáni Bajkonurból sikeresen útnak indult a Szojuz TMA-3 űrhajó. Alig több, mint 8 és fél perccel indítás után az űrhajó sikeresen Föld körüli pályára állt.


A Columbia katasztrófája, és ezzel együtt az amerikai űrrepülőgépek kiesése miatt az év eleje óta az orosz Szojuz űrhajókkal szállítják a Nemzetközi Űrállomásra annak legénységét. Az űrállomás személyzetét egyúttal háromról két főre csökkentették, ami azt jelenti, hogy a Szojuz TMA űrhajókban a harmadik ülés szabad. Ezt a szabad ülést használta most ki az ESA, illetve a spanyol kormány, amikor saját űrhajóst indított a világűrbe.

Pedro Duque, a spanyol űrhajós (képünkön) másodszor indult a világűrbe. Először 1998-ban, a Discovery fedélzetén repült, nem kisebb személyiség, mint (többek között) John Glenn társaságában.


A spanyol űrhajós mellett a most indított Szojuz TMA-3 űrhajóval jut el a Nemzetközi Űrállomásra Alekszandr Kalerij és Mike Foale, vagyis az űrállomás nyolcadik alaplegénysége. Ők előreláthatólag fél évet fognak az ISS-en tölteni, míg Pedro Duque a jelenleg fent lévő hetedik alaplegénységgel, Jurij Malencsenkóval és Ed Lu-val tér vissza 10 nap múlva, a Szojuz TMA-2 fedélzetén.

A Szojuz TMA-3 a tervek szerint két nap múlva, hétfőn reggel csatlakozik az űrállomáshoz. Ezután az ISS régi és új legénysége közt lezajlik az egyhetes átadás-átvételi procedúra, miközben Pedro Duque végrehajtja a spanyol nemzeti mikrogravitációs kísérleti programot.

Forrás: ESA TV

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018