Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Plusz két ülés
(Rovat: Az Űrállomás és az USA - 2019.02.17 13:15.)

A NASA további két helyet készül vásárolni orosz Szojuz űrhajókon, mivel késnek az amerikai magánűrhajók tesztrepülései.

A tervek szerint 2019 után már saját űrhajókkal oldották volna meg az amerikai űrhajósok eljuttatását a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Mivel azonban a SpaceX és a Boeing magáncégek által készített űrhajók programja kicsit még tovább csúszik a vártnál, az amerikai űrhivatalnál fontolgatják, hogy a már szerződésben rögzítetteken felül kettővel több helyet béreljenek orosz Szojuz űrhajókon.


A Szojuz MSZ-11 űrhajó startja. (Kép: NASA TV)

A két szóban forgó start 2019 őszén, valamint 2020 tavaszán lenne. A cél, hogy biztosítani tudják a folyamatos amerikai jelenlétet az ISS-en abban az esetben is, ha további késés vagy probléma merülne fel a kereskedelmi alapon folyó űrhajófejlesztésekkel kapcsolatban. A kockázatok elkerülése érdekében ez kézenfekvő lépésnek tűnik. Ha valóban szerződnek ezekre az utakra az orosz Roszkoszmosz állami vállalattal, akkor 2020 szeptemberéig biztos lenne legalább egy amerikai űrhajós helye az ISS-en.

A NASA eredetileg már 2017-ben szerette volna felszámolni az orosz űrhajóktól való függését, de mind a SpaceX Dragon-2 (Crew Dragon), mind a Boeing CST-100 (Starliner) űrhajója a vártnál lassabban készült. Egyelőre még egyik sem hajtott végre próbarepülést, sem automata tesztüzemmódban, sem űrhajósokkal a fedélzeten. Ezek az utak még az idén várhatók.

A NASA az űrrepülőgépes utak 2011-es beszüntetése óta folyamatosan vásárolt férőhelyeket orosz Szojuz űrhajókon, egyre növekvő áron. A legutóbbi, 2015-ben kötött NASA–Roszkoszmosz szerződés értelmében 2018 végéig biztosították az ISS-re való eljutást. Később 2017-ben további öt helyre volt szükség, de ezt nem közvetlenül az oroszoktól, hanem a Boeing közvetítésével vették. A cég a Sea Launch körüli elszámolási vita keretében, az orosz Enyergija vállalattól jutott hozzá a helyekhez. A mostani plusz két hely beszerzésének módja és költsége egyelőre nem világos.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020