Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Visszatért a Dragon CRS-14
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, SpaceX - 2018.05.06 15:15.)

A SpaceX teherűrhajója a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) való távozása után szombaton a kaliforniai partok közelében, a Csendes-óceán vizében landolt.

A Dragon teherűrhajó 14. számú repülése május 5-én, magyar idő szerint 21 óra körül ért véget, amikor a kapszula – amely korábban egyszer már megjárta a világűrt – hővédő pajzsos, majd ejtőernyős fékezés után belecsobbant az óceán vizébe. Ez a kaliforniai Long Beach kikötőjéről mintegy 650 km-re délnyugatra történt. Ott a SpaceX már várakozó hajójának fedélzetére emelték és Los Angelesbe szállítják. Ez volt összességében a Dragon teherűrhajók harmadik olyan küldetése, amelyhez újrahasznosított szerkezeti elemeket alkalmaztak. A SpaceX több mint 3 milliárd dolláros megállapodás keretében 20 teherszállító utat vállalt a NASA megrendelésére, az ISS ellátására. A Dragon CRS-14 egy hónapot töltött az űrállomásnál, tervezett visszatérését pár nappal el kellett halasztani, amíg a viharos óceán hullámzása le nem csillapodott.


A Dragon távozóban az ISS-től, miközben az a Föld éjszakai oldala fölött repül. A teherűrhajó április 2-án indult Floridából és két nappal később dokkolt az űrállomásnál, közel 2,7 tonnányi rakománnyal. (Kép: Oleg Artyemjev / Roszkoszmosz)

A Dragon teherűrhajó hermetizált visszatérő kabinjában kb. 1,7 tonna tömegben érkezett rakomány az űrállomásról. Köztük kísérleti anyagok, minták, berendezések, és a NASA földi javítást igénylő Robonaut-2 humanoid robotja. Ez utóbbi 2011-ben, az utolsó űrrepülőgépes küldetés alkalmával jutott fel a világűrbe. Az általában lefagyasztott biológiai mintákon túl ezúttal élő kísérleti egerek is visszatértek a Földre.

Amint a szállítmány partot ér, a sürgősen leszállítandó mintákat azonnal kiemelik és a NASA, illetve a kísérleteken dolgozó kutatócsoportok rendelkezésére bocsátják. Maga a Dragon kapszula és a többi rakomány a SpaceX texasi McGregorban levő telephelyére kerül. Itt a visszatérő kabint átvizsgálják és előkészítik egy esetleges újabb, immár harmadik repülésre.

A Dragon külső rakodóterébe – amely a teherűrhajónak a vissza nem térő, a kapszuláról még a Föld körüli pályán leváló és a rakományával együtt a sűrű légkörben megsemmisülő egységén található – ez alkalommal az ISS hűtőrendszerének egy elromlott ammóniaszivattyúját helyezték el az űrhajósok az űrállomás robotkarja segítségével.

A Dragon CRS-14 távozásával az ISS-en felszabadult a Harmony modul dokkolóhelye, ahová a hónap vége előtt megérkezhet az Orbital ATK következő Cygnus teherűrhajója (OA-9E). Az Antares rakétával a Wallops-szigetről végrehajtandó start tervezett időpontja május 20.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020