Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Dragon CRS-14
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, SpaceX - 2018.04.03 07:15.)

A SpaceX legújabb teherűrhajója közel 2,7 tonna rakománnyal elindult a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé.

A teherűrhajó és a felbocsátásához használt Falcon-9 hordozórakéta egyaránt a SpaceX újrahasznosítási törekvéseinek sikerét példázza. Magának a Dragonnak a fő elemei korábban már jártak a világűrben és az ISS-nél, méghozzá a CRS-8 jelzésű küldetés keretében, 2016. április–májusban. A Falcon-9 épségben visszanyert és újbóli repülésre előkészített első fokozata pedig ugyancsak egy Dragont, a CRS-12-es teherűrhajót indította, tavaly augusztus közepén.

A felfelé vezető útra most összesen 2647 kg tömegű terhet pakoltak a SpaceX teherűrhajójába, amely a NASA megbízásából teljesíti feladatát az űrállomás kiszolgálására. Ebből 1721 kg került a nyomás alatt levő, hermetizált belső térbe, további 926 kg-ot pedig a külső raktérben szállít a Dragon CRS-14. A start Floridából, Cape Canaveral 40-es indítóállásából történt április 2-án, magyar idő szerint 22:30-kor.


(Kép: SpaceX)

A Dragon tartalmát az ISS 55. számú személyzetének tagjai mozgatják át az ISS belsejébe (illetve külső részére, mint például egy anyagtudományi kísérlet mintáit), miután a startot követő két nap elteltével a teherűrhajó eljut és robotkaros befogás után csatlakozik a komplexumhoz. Ők, illetve a következő legénység tagjai fogják használni a felszereléseket, több mint 200 tudományos és technológiai kísérlet elvégzéséhez. Emellett a rakományban megtalálható az űrhajósoknak szánt élelmiszer, ivóvíz és ruházat is.

A Dragon CRS-14 a tervek szerint egy hónapot tölt az űrállomásnál, ahonnan kísérleti anyagokat, mintákat és egyes alkatrészeket hoz majd vissza a Földre. Visszaúton „utasa” is lesz, a NASA Robonaut-2 humanoid robotja „személyében”, amelyben rövidzárlat keletkezett, javításra vár.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020