Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Cygnus: magasabbra repül
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, Kis űreszközök nagy szerepe - 2017.12.06 15:15.)

22 nap után elvált a Nemzetközi Űrállomástól (ISS) a Cygnus (OA-8E) teherűrhajó.

Az Orbital ATK magáncég teherűrhajója a NASA-val kötött szerződés alapján szállított ellátmányt az ISS-re. November 12-én indult a Wallops-szigetről egy Antares rakétával. Két nappal később, automatikus megközelítés, majd robotkaros befogás után csatlakozott az űrállomáshoz. Most ugyanúgy robotkarral távolították el a bázistól, 10 m-es távolságban pedig szabadjára engedték. Ennek időpontja ma, magyar idő szerint 14:11-kor volt.

A Cygnus egyelőre nem a sűrű légkör felé veszi az irányt, ahol majd megsemmisül a belepakolt hulladékkal együtt, hanem hajtóművei segítségével először megemelik a pályamagasságát. Hátralevő feladata 14 különböző amerikai CubeSat önálló pályára helyezése lesz, 500 km-es felszín feletti magasságban. Egyikük – az Asgardia-1 nevű – a magát első „űrbeli államnak” tartó Asgardia műholdja.

A Cygnus távozása után a következő amerikai magán-teherűrhajó, a SpaceX Dragonja érkezésére készülnek fel az ISS űrhajósai. A Dragon (CRS-13) küldetés a tervek szerint december 9-én startol Floridából egy Falcon-9 rakétával.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018