Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Landolt a Dragon CRS-12
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, SpaceX - 2017.09.17 16:35.)

A SpaceX tizenkettedik „menetrend szerinti” teherűrhajója egy sor értékes kísérleti mintát hozott a Földre a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

A Dragon teherűrhajó augusztus 14-én indult az ISS-hez a SpaceX Falcon-9 rakétájával Floridából, és két nappal később dokkolt a Harmony modul alsó, Föld felé néző oldalán. A NASA megbízásából több mint 2,9 tonnányi rakományt szállított fel, részben a hermetikusan elzárt belső (1652 kg), részben a külső raktérben (1258 kg).


A Dragon teherűrhajó, még az űrállomásnál. (Kép: NASA)

Most, bő egy hónap elteltével a visszatérésen volt a sor. A Dragon jelenleg az egyetlen űrjármű, amellyel nagyobb tömegben kísérleti mintákat, eszközöket, alkatrészeket lehet épségben visszajuttatni a Földre, tudományos elemzés vagy javítás céljából. (Ezen kívül az űrhajósokat szállító orosz Szojuz szűkös visszatérő egységében van egy kevés hely néhány mintának, de azt a kapszulát természetesen elsősorban az emberek „töltik meg”.) Emiatt a Dragon alapvető szerepet játszik az ISS, mint kutatólaboratórium hasznosításában. A CRS-12 ezúttal mintegy 1,7 tonna visszahozott rakománnyal volt megpakolva. A mostani visszatérésben érdekelt biológiai kísérletek hosszú sora az emberi tüdőszövet mesterséges előállításától a Parkinson-kór kezeléséhez fontos fehérjekristályok növesztésén át a súlytalanságban egy hónapot töltött kísérleti egerek vizsgálatáig terjed.


Ilyen egy Dragon kapszula a Csendes-óceán vizén – a kép még 2012 májusában, az első teljes, az ISS-hez is eljutó tesztrepülés végén készült. (Kép: Michael Altenhofen / SpaceX)

A Dragon CRS-12 visszatérő egysége szeptember 17-én, magyar idő szerint délután negyed 5 körül érkezett a Csendes-óceán vizére, Alsó-Kalifornia (Baja California) partjaitól nyugatra. Miután a fogadására indult hajó fedélzetére emelték, a kaliforniai Long Beach kikötőjében ér partot. Itt a rakomány egy részét, amelynél a gyors beavatkozás kritikus, azonnal kiemelik és átadják a NASA kutatóinak. Maga az űreszköz a SpaceX telephelyére (McGregor, Texas) kerül, ahol tüzetesen átvizsgálják, majd később előkészítik akár egy újabb repülésre.

A Nemzetközi Űrállomás, az emberiség egyedülálló laboratóriuma alacsony Föld körüli pályán, több mint 16 éve állandóan lakott. Ez idő alatt számtalan olyan tudományos és technológiai kísérletet végeztek rajta, amelyeket más módon lehetetlen volna megvalósítani. A NASA statisztikája szerint az ISS eddig 18 országból több mint 200 űrhajóst fogadott a fedélzetén. A súlytalansági környezetben 2100-nál is többféle kísérleti programot valósítottak meg, közel 100 ország kutatóinak részvételével.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018