Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Késik a Dragon visszatérése
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, SpaceX - 2014.10.22 13:15.)

Az ok viharos idő a Csendes-óceánon, ahová a teherűrhajó kapszulájának le kell ereszkednie.

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) csatlakoztatva keringő Dragon (CRS-4) a tervezetthez képest néhány nappal később, várhatóan csak szombaton térhet majd vissza. A SpaceX magánvállalat űrhajója a NASA megbízásából végzett teherszállítási feladatot az ISS-re, most pedig kísérleti mintákat, eszközöket hoz majd vissza a Földre. Szeptember 21-én startolt és 23-án érkezett a Harmony modulhoz, több mint 2,2 tonna rakománnyal a fedélzetén – mind a belső, hermetizált, mind a külső raktérben.

A visszaúton szállítandó közel másfél tonnában megtalálhatók az űrhajósoktól rendszeresen vett, mélyhűtött vér-, vizelet- és nyálminták. Visszatér tíz kísérleti egér abból a húszból, amelyek szeptember végén érkeztek az űrállomásra a Dragonnal. Részletes földi vizsgálatokra érkeznek a súlytalanságban növesztett növények, anyagtudományi kísérleti minták, diákok által tervezett kísérletek eredményei, valamint olyan berendezések, amelyeket vagy megvizsgálás, vagy javítás céljából újra látni kell a Földön. Jelenleg a Dragon űrhajótípus – amelynek ez a negyedik szolgálatszerű repülése az ISS-hez – az egyetlen, amely képes épségben visszahozni számottevő mennyiségű rakományt az űrállomásról. A többi teherűrhajó elhasználás és az ISS-ről való leválasztás után rövid idővel megsemmisül a sűrű légkörben, így csak a már használhatatlan hulladék eltávolítására alkalmas.

A SpaceX következő teherszállító indítsa (Dragon CRS-5) december közepére várható. Előtte NASA másik magánpartnere, az Orbital Sciences indítja Cygnus teherűrhajóját, a mostani tervek szerint október 27-én.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020