Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Úton a Dragon CRS-4
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, SpaceX - 2014.09.21 08:05.)

A SpaceX legújabb teherűrhajója ellátmányt szállít a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Az amerikai magán-teherűrhajó negyedik „menetrend szerinti” járata, a CRS-4 jelzésű Dragon az esős időjárás miatt egy napos késéssel startolt a floridai Cape Canaveral 40-es indítóállásából. A Falcon-9 hordozórakéta szeptember 21-én, magyar idő szerint 7:52-kor emelte a magasba a SpaceX teherűrhajóját. A lehetséges startidőpontok ilyenkor rögzítettek, hiszen a Föld forgása miatt a starthelyről csak megadott helyzetekben lehet úgy indítani a teherűrhajót, hogy annak pályasíkja megegyezzen az ISS pályájának síkjával. Ez szükséges ahhoz, hogy a következő két nap pályamódosító manővereivel megközelíthessék a Dragonnal az űrállomást. A csatlakozás végül robotkaros befogással történik majd, a tervek szerint szeptember 23-án. A Dragon CRS-4 várhatóan október 18-án hagyja el az ISS-t és tér vissza a Földre, az Egyesült Államok nyugati partjai közelében, a Csendes-óceán vizébe.


A kétfokozatú Falcon-9 rakéta, orrkúpja alatt a Dragon CRS-4-gyel, az indítás előtt. (Kép: SpaceX)

A teherűrhajón 2216 kg rakomány található, ami a szokásos ellátmányból – a személyzet tagjai számára élelmiszerből és használati tárgyakból, az űrállomás felszerelési tárgyaiból –, valamint kísérleti eszközökből és mintákból áll. A raktérben többek között 20 kísérleti egér számára alkalmas „lakóhely” van. Az egerekkel a súlytalanságnak az izomzatra kifejtett hatását vizsgálják. Az egércsapat fele októberben, a másik fele a következő, CRS-5 jelű Dragonnal tér vissza a Földre, ahol laboratóriumi vizsgálatok várnak rájuk.

Utazik még egy kísérleti 3D-nyomtató, amellyel egyes alkatrészek helyszíni, világűrbeli előállításának lehetőségét tanulmányozzák. A 26 millió dolláros, az ISS külső részére kerülő, radaros elven működő ISS-RapidScat berendezés pedig az óceánok vizei fölött fújó szél sebességét és irányát térképezi majd fel. Ez utóbbi, 589 kg-os eszköz a Dragon külső, nem hermetizált rakodóterében jut fel az űrállomásra. A visszaúton a Dragon CRS-4 rakományának össztömege 1486 kg lesz.

A mostani teherszállító repülés a SpaceX és a NASA között létrejött 1,6 milliárd dolláros megállapodás keretében a negyedik. A művelet szinte már rutinszerűvé vált – már amennyire egy ilyen összetett feladat egyáltalán azzá válhat. A SpaceX-nek összesen 12 utat kell teljesítenie 2016-ig. A növekvő bizalmat jelzi, hogy egyre több és egyre értékesebb kísérleti berendezést bíznak a Dragonra. A start csak két héttel követte a Falcon-9 rakéta előző floridai indítását, ami gyorsasági rekord a SpaceX eddigi történetében. Ez a Falcon-9 negyedik repülése egy mindössze kb. 10 hetes időtartam alatt. A cég szakemberei párhuzamosan két űreszköz startelőkészületein is tudnak dolgozni Cape Canaveral területén.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020