Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Dragon CRS-3: visszatérés
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, SpaceX - 2014.05.18 21:10.)

A SpaceX automata teherűrhajója visszaérkezett a Földre a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

A Dragon egy hónapig tartó útját fejezte be: április 18-án indult Floridából egy Falcon-9 hordozórakétával, 20-án fogták be a robotkarral és csatlakoztatták az égi laboratóriumhoz. Az ISS-től ma, május 18-án, magyar idő szerint délután fél 2 előtt távolodott el, és valamivel 21 óra után érkezett le ejtőernyőkkel segített fékezés után a Csendes-óceán vizére, Alsó-Kaliforniától (Baja California) mintegy 500 km-re nyugatra. Miután a kihalászták és hajóra emelték, keddre érnek vele a kaliforniai Long Beach kikötőjébe.

A Dragon visszatérő egységében közel 1,6 tonna hasznos terhet hozott vissza, köztük számos tudományos kísérleti mintát és eszközt. A rakományban megtalálhatók például az űrhajósoktól begyűjtött, mélyhűtött vér- és vizeletminták, baktériumokon és emberi sejteken végzett súlytalansági kísérletek mintái. Érkezik még javításra szoruló űrruha, amely tavaly júliusban váratlanul vízszivárgással veszélyeztette Luca Parmitano űrsétáját. Jelenleg a Dragon az egyetlen űrhajótípus, amivel az űrállomásról épségben lehozhatnak valamit a Földre.


A Dragon, még az ISS-hez való áprilisi megérkezése után, az ablakon át. Az előtérben Oleg Artyemjev orosz űrhajós. (Kép: Roszkoszmosz)

A NASA pénzügyi támogatásával a SpaceX által kifejlesztett Dragon típusú magán-teherűrhajó az űrhivatal és cég szerződése értelmében 12 fordulót tesz meg az ISS-hez és vissza, 2016-ig. Az 1,6 milliárd dolláros megállapodás keretében a mostani volt a harmadik út.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020