Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Cygnus: januárra halasztva
(Rovat: Az Űrállomás és az USA - 2013.12.18 20:15.)

Mégsem indítják el a héten a Nemzetközi Űrállomáshoz a következő amerikai magán-teherűrhajót. Inkább az űrállomás hűtőrendszerének javítására koncentrálnak.

Az Orbital Sciences cég Cygnus teherűrhajójának első „szolgálatszerű” repülése (Orb-1) egy Antares rakétával eredetileg december 19-ére volt beütemezve. A wallops-szigeti bázisról tervezett startot először egy nappal, majd végül sokkal tovább halasztották. Január 13-a előtt már biztosan nem kerül rá sor.

Az ok: a múlt héten meghibásodott a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két fő hűtőkörének egyike. Emiatt egyes, a működés szempontjából nem kritikus elektromos berendezéseket és tudományos kísérleteket le kellett állítani, hogy ne terheljék túl a hűtőrendszer megmaradt felét. Mostanra kiderült, hogy űrséták sorozatára (legalább kettőre, de talán háromra) lesz szükség a javításhoz, amit a hétvégén el is kezdenek. Így az űrhajósoknak természetesen nem maradna elegendő idejük és erejük az érkező teherűrhajó robotkaros befogására, csatlakoztatására és a rakomány kipakolására. A hűtőrendszer hibás ammóniaszelepét tartalmazó, hűtőszekrény méretű szivattyúegység cseréjére először szombaton indul Rick Mastracchio és Michael Hopkins. Várhatóan két másik űrállomáson kívüli munkára is szükség lesz, december 23-án és talán még karácsony napján, 25-én is.


A starthelyen már felállított Antares rakétát most újra vízszintes helyzetbe fordítják és januárig visszaviszik a szerelőcsarnokba. (Kép: NASA / Bill Ingalls)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020