Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Mi várható 2012-ben? (1. rész)
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, Az Űrállomás és Oroszország , Űrturisták és magánűrhajók - 2012.01.03 07:15.)

Január legelején hagyományosan összegyűjtjük az új évre várható legfontosabb űreseményeket. Kezdjük idén is az emberes űrrepüléssel!

Elöljáróban a megszokott figyelmeztetés: a most tervezett dátumokhoz képest előfordulhatnak rövidebb-hosszabb késések. A megadott időpontok sokszor eleve hozzávetőlegesek, de mindenképpen csak tájékoztató jellegűnek tekinthetők.

A tavalyi évet Amerikában az űrrepülőgépeknek a forgalomból való kivonása fémjelezte. Az idei pedig a kereskedelmi alapon szerveződő űrrepülések beindulása miatt válhat emlékezetessé. Megkezdődik ugyanis a Nemzetközi Űrállomás (ISS) ellátása, magáncégek által (de állami támogatás mellett) fejlesztett hordozórakéták és egyelőre még embereket nem, csak teherrakományt szállító űrhajók alkalmazásával. A kaliforniai székhelyű SpaceX vállalat Dragon űrhajójának bemutatkozó repülése az ISS-hez 2011 végéről húzódott át 2012 elejére. A jelenleg tervezett startidőpont február 7. Néhány nappal később, egy megközelítési kísérletet követően az ISS űrhajósai az űrállomás robotkarjával megragadják, és csatlakoztatják az első odaérkező magánűrhajót. A NASA-val szerződött másik magáncég, az Orbital Sciences is 2012 elején, várhatóan február végén próbálja ki először a készülő Cygnus űrhajóját is indító Antares (korábbi nevén Taurus-2) rakétát. Ekkor egyelőre még nem lesz szó az ISS-hez való repülésről (az űrhajót egy a tömegét szimuláló teher helyettesíti), de az év közepe táján már tesztrepülés is következhet az űrállomáshoz.


Az első Dragon februárban megközelíti majd az űrállomást. (Fantáziakép: SpaceX)

A Nemzetközi Űrállomás személyzetének cseréjét továbbra is orosz Szojuz űrhajókkal látják majd el. A kipróbált, és pillanatnyilag a világon egyedül rendelkezésre álló rendszer megbízhatóságán ugyan tavaly folt esett. Augusztusban ugyanis start közben szerencsétlenül járt egy Szojuz hordozórakétát használó Progressz teherűrhajó. A vizsgálatok és késések miatt felborult ugyan az emberes repülések menetrendje is, de az év végére sikerült feljuttatni az ISS-re azt a hat főt, akik teljes üzemben tudják tartani az égi laboratóriumot. A 2012-re tervezett Szojuz indítások és a kijelölt személyzetek az alábbiak:

  • Szojuz TMA-04M (április 1.) - Gennagyij Padalka, Szergej Revin (Oroszország), Joseph Acaba (USA)
  • Szojuz TMA-05M (június 1.) - Jurij Malencsenko (Oroszország), Sunita Williams (USA), Akihiko Hoshide (Japán)
  • Szojuz TMA-06M (október) - Oleg Novickij, Jevgenyij Tarelkin (Oroszország), Kevin Ford (USA)
  • Szojuz TMA-07M (november) - Roman Romanyenko (Oroszország), Thomas Marshburn (USA), Chris Hadfield (Kanada)

Az élelmiszerrel, ivóvízzel, üzemanyaggal és kísérleti felszerelésekkel való ellátásban továbbra is vezető szerepet játszó orosz Progressz teherűrhajók most ismert 2012-es menetrendje az ISS-hez:

  • Progressz M-14M (46P) - január 25.
  • Progressz M-15M (47P) - április 27.
  • Progressz M-16M (48P) - július 25.

Az európai ATV teherűrhajók következő, sorrendben a harmadik példánya, az Edoardo Amaldi nevű, várhatóan március 9-én startol Kourouból egy Ariane-5 rakétával. A japánok újabb HTV teherűrhajója (HTV-3) ugyancsak 2012-ben, június végén indulhat az ISS ellátására, H-2B hordozórakétával. Ha a cikk elején említett Dragon első próbája során minden rendben zajlik, a következő amerikai magán-teherűrhajó akár már júliusban elindulhat az űrállomáshoz.

Bár azt hihetnénk, hogy a Nemzetközi Űrállomás már teljesen megépült, ez még most sincs így. 2012-re (talán novemberre) maradt egy nagyobb elemének a felszállítása. Az orosz Nauka többcélú laboratóriumi modul (Multipurpose Laboratory Module, MLM) a Zvezda egység alsó részéhez csatlakozik majd. A jelenleg ott levő Pirsz dokkolóegységet váltja majd fel. Dokkolóhely szerepén túl – nevéhez méltóan – tudományos kísérletekhez, valamint az űrhajósok számára munka- és pihenőhelynek használják majd. Ugyanaz az orosz Proton hordozórakéta egy európai készítésű robotkart (European Robotic Arm, ERA) is visz az ISS-hez, amelynek felszerelése után a külső munkálatok válnak könnyebbé.


Az összekapcsolt kínai Tienkung-1 űrállomásmodul és Sencsou-8 űrhajó, 2011. november 3-án. (Kép: Kínai Központi TV)

A világ emberes űrrepülésével kapcsolatban nem feledkezhetünk meg a kínaiakról sem, akik 2011-ben először pályára állították első kísérleti űrállomásmoduljukat (Tienkung-1). Nem sokkal később a Sencsou-8 automata űrhajóval sikeres dokkolási kísérleteket is végrehajtottak a Föld körüli pályán. 2012-ben még továbblépnek a programban, két újabb űrhajó indítását tervezik. A Sencsou-9 és -10 közül legalább az egyiken emberek is utaznak majd, akik a tervek szerint átszállnak az űrállomásmodulba. A hírek szerint könnyen előfordulhat, hogy 2012-ben repül majd az első kínai űrhajósnő is.

2012 a remények szerint fontos mérföldkő lesz a szuborbitális turista-űrrepülések történetében is. Beindulhat ugyanis az új-mexikói Spaceport America repülőtérről a SpaceShipTwo-val végzett „űrugrások” sorozata, a Virgin Galactic szervezésében. A WhiteKnightTwo típusú hordozó-repülőgéppel felemelkedő, majd saját erőből a világűr határát átlépő SpaceShipTwo helyeit 200 ezer dolláros áron értékesítették. Eddig már több mint négyszázan fizettek be. A SpaceShipTwo vitorlázó üzemmódban már sikeresen repült. Az első, teljes értékű tesztek erre az évre várhatók, bár a pontos dátumokat egyelőre nem hirdették meg.

Az automata műholdas és űrszondás programok 2012-re várható érdekes eseményeit a következő részben foglaljuk össze.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021