Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Készülődnek a magán-teherűrhajók
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, Űrturisták és magánűrhajók , SpaceX - 2011.07.28 07:15.)

Miután az Atlantis nemrég még utoljára feltöltötte a Nemzetközi Űrállomás éléskamráját, két amerikai magáncég teherszállító űrjárművei készülnek átvenni az ellátás feladatát.

A dolgok jelenlegi állása szerint a SpaceX Dragon űrhajója még idén decemberben kiköthet a Nemzetközi Űrállomásnál (ISS), az Orbital Sciences cég első Cygnus űrhajója jövő februárban indulhat.


A Dragon az ISS-nél. (Fantáziakép: NASA)

A kereskedelmi alapon készülő teherűrhajók a fejlesztés és tesztelés végső fázisába jutottak, mielőtt átszállítják őket floridai ill. virginiai starthelyükre. Az űrrepülőgépes programba ráadásként beiktatott STS-135 jelű küldetés legfontosabb szerepe épp az volt, hogy elegendő időt adjon a munka befejezéséhez, 2012-ben ne legyen sürgető ellátási kényszer: további amerikai teherszállítmányok nélkül is több mint egy évre elegendő ruházat és tartós élelmiszer került az ISS-re. (Természetesen más nemzetek teherszállítmányai menetrendszerűen érkeznek majd.) Így a privát partnerek esetleges késlekedése esetére is bebiztosították magukat.

A NASA lassan hivatalosan is áldását adja arra a tervre, hogy a SpaceX Falcon-9 rakétájának következő két demonstrációs startját egyesítsék, és a soron következő Dragon űrhajó máris az ISS-ig repüljön. Ez az indítás november 30-án esedékes a floridai Cape Canaverelről. Az űrállomás megközelítése a start után kb. egy héttel várható. Ott a kanadai robotkarral befognák a teherűrhajót. Az első próbaalkalom során a hasznos teher korlátozott lesz, hiszen a működés tesztelése a lényeg. A gyorsítás érdekében így is kihagynak egy lépcsőfokot, hiszen az eredeti elképzelésekben elsőre még csak az űrállomás egyszerű megközelítése szerepelt. Ha minden simán megy, az első szolgálatszerűen közlekedő Dragon 2012 első felében szállíthat ellátmányt az ISS-re.

A Falcon-9 rakéta már két sikeres indításon volt túl 2010-ben, a második alkalommal egy Dragon tesztűrhajó meg is kerülte a Földet. Kevésbé előrehaladott fázisban van az Orbital Sciences Taurus-2 hordozórakétája, amely majd a Cygnus űrhajókat lesz hivatott pályára állítani a Virginia államban fekvő wallops-szigeti bázisról.


Egy Taurus-2 rakéta indítása. (Fantáziakép: Orbital Sciences)

A Taurus-2 bemutatkozó startját eddig az új indítóállás elkészítése hátráltatta. Most úgy tűnik, a starthely augusztusra elkészül. Az első rakéta októberben kerül oda, és decemberben indíthatják. Ha ez gond nélkül lezajlik, a második start során már az első Cygnus űrhajó is helyet kap a rakéta tetején, jövő februárban. Mindez a tempó kicsit feszítettnek tűnik, de hamarosan kiderül, hogy sikerül-e tartani a menetrendet.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020