Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szívultrahang az űrállomáson
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, Az emberi élet védelme - 2011.07.24 08:15.)

A General Electric (GE) ultrahangrendszerével vizsgálják majd az űrhajósok szívműködését. A berendezés az Atlantis fedélzetén került fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Amikor az Atlantis űrsikló utolsó útjára indult, a GE Healthcare Vivid q kardiovaszkuláris ultrahangrendszere is ott volt a fedélzeten. A testre szabott Vivid q készülékkel a NASA azt kívánja felmérni, hogy milyen élettani hatást gyakorol a hosszú ideig tartó súlytalanság a Nemzetközi Űrállomás asztronautáira. A Vivid q egy kompakt, laptop méretű ultrahangkészülék, amely olyan klinikai adatokat szolgáltat, illetve olyan kiváló minőségű képeket ad a szívről, amelyek döntő fontosságúak annak megállapításában, hogyan működik a szív és az egyes szívbillentyűk a megváltozott élettani környezetben. Az adatok a NASA integrált kardiovaszkuláris kutatásaihoz szükségesek. Ezek a kutatások mérik fel az emberi szívizmok erősségét és működését olyan hosszú ideig tartó súlytalanság alatt, mint amilyen például a Marsra vagy a közeli kisbolygókra történő űrutazáskor, vagy akár a Nemzetközi Űrállomáson való hosszú tartózkodáskor lép fel.

„Nagyon izgalmas, hogy a termékeinket ilyen egyedi környezetben használják” – mondta Arvind Gopalratnam, a GE Healthcare Global Ultrasound részlegének kommunikációs vezetője. „Az űrutazás során gyűjtött adatok nemcsak a jövő asztronautáinak, hanem végső soron minden páciensnek a segítségére lehetnek.”

A kardio ultrahangvizsgálat adatait az asztronauták által az izom-, csont- és kardiovaszkuláris funkciók gyengülésének minimalizálása érdekében végzett nagy intenzitású, kis mennyiségű edzést vizsgáló kísérletben is felhasználják. A készülék emellett az Európai Űrügynökség vaszkuláris echográfia elnevezésű kísérletében is fontos szerepet játszik majd, hiszen az ultrahangrendszerrel az asztronauták véredényeiben fellépő változásokat is tanulmányozzák majd.


Természetesen nem könnyű felkerülni az utolsó űrsiklóra. Ám amikor a NASA meglévő, 10 éves ultrahangkészüléke az idén meghibásodott az ISS-en, az űrügynökség a GE-t választotta az új berendezés szállítójául. A NASA szigorú sugárzási, hőtűrési, tűzveszélyességi és akusztikus teszteknek vetette alá a Vivid q készüléket, valamint felmérte az űrben használt berendezésekkel való elektromágneses kompatibilitását. A készülék sikerrel ment át a teszteken.

A GE a NASA-val fennálló együttműködése keretében vesz részt a kardiológiai kutatásban. Az együttműködés kiterjed a rádióvezérlésű irányítóberendezések szállítására az összes ember vezette űrhajóhoz a Geminitől az Apollóig, továbbá a két Voyager űrszonda termoelektromos generátorainak, valamint az űrrepülő külső burkolatlemezeinél alkalmazott ragasztóanyagnak a szállítására. A Vivid q készülék olyan panorámaröntgen funkcióval rendelkezik, amely korábban soha nem látott lehetőségeket biztosít a NASA számára az űrben. (Forrás: GE sajtóközlemény)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020