Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Humanoid robot készül a Nemzetközi Űrállomásra
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, Különös találmányok - 2010.08.11 08:30.)

A jelenleg november 1-jén indítani tervezett STS-133 küldetés keretében a NASA egy R2 jelű humanoid robotot is eljuttat az űrrepülőgéppel az ISS fedélzetére.

A Robonaut-2 – rövidítve R2 – a NASA által tervezett második generációs, az embert részben utánzó robot. Az utóbbi években az űrügynökség igen erőteljes fejlesztési tevékenységet végez a robotika területén, többek között az esetleges ember nélküli, robotokkal végrehajtandó Mars-missziók megvalósítása érdekében is. Az űrállomáson már eddig is működtetett robotkarok mellett ez az új típusú robot alkalmas lesz arra, hogy a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső felületén javításokat, szereléseket végezzen, és ellássa a külső részeken elhelyezett kísérletekkel kapcsolatos teendőket is, átvéve ezzel a jelenleg asztronauták által végzett veszélyes tevékenységek egy részét.


Robot és igazi űrhajós. (Kép: NASA)

Az első generációs Robonaut egységeket Houstonban, a NASA Johnson Űrközpontjában tervezték. A most elkészült Robonaut-2 építésében a General Motors vett részt, mint a NASA partnere, nem mellesleg olyan további felhasználási lehetőségeket is keresve, mint pl. az autóipari alkalmazások.

A kérdés az, hogy vajon miért volt szükség ilyen emberszerű robot tervezésére, amikor már sok más típusú, igen fejlett, és jól használható munkavégző robot elérhető? A NASA szempontjai között volt többek közt az is, hogy az R2 képes legyen a veszélyes és sokszor ismétlődő szerelések elvégzésére, ugyanazokkal az eszközökkel és ugyanolyan formában, mint ahogyan azt az asztronauták is teszik, megvédve ezzel az űrhajósokat több potenciális veszélyforrástól is, mint pl. a nagy dózisú káros sugárzások. Az R2 így alkalmas lehet majd arra is, hogy az emberek számára tervezett eszközökkel sűrűbben hajtson végre űrsétákat, mint ahogy azt eddig megtehették, mert a robot esetében kevésbé kell majd figyelembe venni a kumulálódó sugárterhelések nagyságát.

Az R2 a tervek alapján lábak nélkül készült el, ugyanakkor valamivel nagyobb felsőtesttel rendelkezik, mint az asztronauták általában: kiterjesztett karjainak "ölmérete" kb. 8 láb (csaknem 2,5 méter). Ugyanakkor rendelkezik Twitter címmel is: @AstroRobonaut.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020