Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Felgyorsított mellrákszűrés
(Rovat: Az emberi élet védelme, Nyereség a kontinensnek - 2017.12.07 07:15.)

Az ESA üzleti inkubátorainak egyikében működő induló vállalkozás új technológiájával egy napra lehet csökkenteni a diagnózishoz szükséges időt.

A cég neve DEOS Consultancy, és az Európai Űrügynökség (ESA) üzleti inkubátorokból álló hálózatának brit tagintézményében, Harwellben tevékenykedik. A mobil szűrőállomások online adatkapcsolata révén papír alapú dokumentáció készítése nélkül, gyorsan kiértékelhetők a felvételek. A rendszert alkalmazó mozgó állomások már működnek Nagy-Britanniában, így a szűrővizsgálatokat közelebb tudják vinni az emberekhez, például nagy bevásárlóközpontok mellé.

A statisztikák szerint minden nyolc brit nőből egynél élete során legalább egyszer kialakul az emlőrák. A betegség korai felismerése alapvető fontosságú a sikeres kezeléshez. A közel három évtizede folyó mobil mellrákszűrés kezdeti időszakában a röntgenfilmek kazettáit fizikailag el kellett juttatni a kórházakba, előhívásra és kiértékelésre. Napjainkban a digitálisan készült mammográfiás felvételeket számítógépes adathordozóra rögzítve, futárszolgálattal, taxival küldik el a központokba, vagy maga a szűrővizsgálatot végző személyzet gondoskodik az eljuttatásukról. Mindez nem csak költséges, de időrabló is, és a szakszemélyzet időfelhasználása szempontjából sem kedvező. A felvételek készítése után két hétbe is beletelik, amíg az értékelés megszületik.


Emlődiagnosztikai röntgenfelvétel kiértékelése. (Kép: ESA)

A cég alapítója, Viv Barrett maga is a mobil szűrésben nagy gyakorlattal rendelkező egészségügyi dolgozó. 2015-ben azért hozta létre a vállalkozást, hogy a műholdas kommunikációs technológia alkalmazásával felgyorsíthassák a folyamatot. A modern, automatizált rendszerben a felvételek vagy földi 3G/4G mobilkommunikációs adatátviteli hálózatokkal, vagy ha ezek épp nem elérhetőek, műholdas adatátvitellel kerülnek a központba. Mindehhez nincs szükség az egészségügyi személyzet beavatkozására, ők magára a szűrővizsgálatra tudnak összpontosítani. A végeredmény egy egyszerűbb, hatékonyabb, pontosabb és felhasználóbarát megoldás lett. A korábbi módszerrel már napokkal előbb időpontot kellett foglalni, előkészíteni a papír alapú dokumentációt, az utolsó pillanatban történt változásokat nehezen lehetett kezelni. Most az online időpontfoglalás rugalmasabb, sőt ha egy páciens netán nem azon a napon jelenik meg, amit előre bejelentett, akkor sem kell elküldeni.


Emlőrákszűrés. (Kép: ESA)

Már megépült egy prototípus a mozgó szűrőállomásból, és demonstrálták, hogy az elkészített felvétel 4–10 perc alatt a kórházban lehet. Ez eddig legalább 24 órába, de sokszor 2 napba került. Az új módszerrel akár egy napon belül diagnózist kaphatnak a rákszűrésen résztvevők.


Demonstrációs emlőrákszűrő mikrobusz. (Kép: DEOS Consultancy)

A DEOS Consultancy egyébként épp az 50. induló vállalkozás, amely „kirepült” a 2011-ben alapított harwelli inkubátorközpontból. Eddig 61 cég került kapcsolatba velük, ezek jellemzően 2 éven át veszik igénybe a támogatást, hogy kifejlesszék és bevezessék a piacra valamilyen űrtechnológiával kapcsolatos új terméküket vagy szolgáltatásukat. A brit központ az ESA egész Európára kiterjedő technológia transzfer hálózatának a része.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018