Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ön lehet a következő!
(Rovat: Az emberi élet védelme, Az Űrállomás és kontinensünk - 2016.11.26 12:15.)

Ha ön orvos, szereti a hideget, jól tűri a magányt, és nincs ellenére, ha az éjszaka fél évig tart, akkor várja önt az ESA antarktiszi kutatóállomása, a „szinte-űrállomás” Concordia.

A belga Carole Dangoisse személyében november végén egy évi szolgálatra új orvosnő érkezett az ESA olasz–francia érdekeltségű antarktiszi kutatóállomására, a Concordiára. Kiküldetése alatt a személyzet egészségügyi felügyeletén és orvosi ellátásán kívül orvosi–biológiai kísérleteket, pszichológiai és csoportdinamikai megfigyeléseket végez. Bár még csak most érkezett, az ESA máris keresi az utódát a következő egy évre. Bármely ESA tagállam állampolgárai jelentkezhetnek, így immár magyarok is. (A Concordia Állomáson folyó pszichológiai – beszédelemzési – kutatásban, ha nem is a helyszínen, hanem itthonról, az MTA Természettudományi Kutatóközpont és a BME munkatársai már évek óta részt vesznek.)


A Concordia Kutatóállomás az Antarktiszon, a 3200 méter magas Dome–C fennsíkon helyezkedik el (a térképen csillaggal jelölve). (Kép: ESA / M. Drinkwater)

Télen a 3200 méter magas fennsíkon –80 °C alá süllyed a hőmérséklet, négy hónapon át nem kel fel a Nap, repülőgépek pedig csak a nyár néhány hónapja alatt tudnak leszállni. Az antarktiszi nyáron nagy a forgalom a Concordia állomáson, olyankor 60-ra is emelkedhet az ott dolgozók létszáma. Télre azonban csak legfeljebb 15 fős személyzet marad ott, olyankor az állomás megközelíthetetlen. A Concordia az egyik legelszigeteltebb emberi létesítmény, így lehetőséget nyújt az űrbeli elszigeteltség hatásainak vizsgálatára is, így kerül az ESA a képbe.


A Concordia állomás két lakó- és kutatóépülete. (Kép: IPEV / PNRA / C. Leroy Dos Santos)

Az ESA tehát várja a jelentkezőket a következő turnus orvosi pozíciójába. Feltétel az orvosi diploma és az ESA-tagországi (tehát pl. magyar) állampolgárság. A jelentkezőknek az önéletrajzukat és a motivációs levelet a concordia@esa.int címre kell küldeniük, ugyanitt a jelentkezés elküldése előtt feltett kérdésekre is készséggel válaszolnak. A jelentkezéseket 2017. január 13-ig kell beküldeni! A beküldött anyagok alapján 3 jelöltet választanak ki, akikkel személyes interjút készítenek, és akik alapos orvosi és pszichológiai vizsgálaton esnek át. Ezek eredményének ismeretében választják ki a három jelölt közül azt az egyet, aki az Antarktiszon dolgozhat, várhatóan 2017 végétől egy éven keresztül. További információk a lenti linken olvashatók.


A Concordián áttelelők négy hónap után először pillantják meg az állomás tetejéről a látóhatár fölé emelkedő Napot. (Kép: ESA / IPEV / PNRA / F. van den Berg)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020