Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kísérletek űrhajósikrekkel
(Rovat: Az emberi élet védelme, Az Űrállomás és az USA - 2013.08.12 07:15.)

2015-ben, amikortól Scott Kelly egy évig az űrállomáson tartózkodik, testvérével a Földön végeznek majd összehasonlító vizsgálatokat.

Az ugyancsak űrhajós Mark Kelly önként jelentkezett a kísérletekre. A testvérek az egyedüli egypetéjű ikrek az űrhajósok között. Így egyedülálló lehetőséget adnak a súlytalanság egészségre gyakorolt hatásának és a genetikai eredetű hatásoknak az elválasztására. Más szóval Mark Kelly az elképzelhető legjobb „kontrollminta” lesz a hosszú távú repülését végző Scott Kelly mellett.


Scott (balra) és Mark Kelly. (Képek: NASA)

Az emberi szervezetben a hosszú ideig tartó súlytalanság hatására végbemenő változások kutatása az egyik fő célja a 2015-ös repülésnek, amelyben orosz részről Mihail Kornyijenko vesz majd részt. A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) eddig egyedülállóan hosszú expedíció résztvevőiről tavaly döntöttek. A téma aktualitását a talán már belátható jövőre tervezett emberes Mars-utazás előkészítése adja.

A NASA irányításával végzendő párhuzamos földi és űrbeli vizsgálatok ötlete magától az ikerpártól származott. Mindkét Kelly vér- és nyálmintái a kutatók rendelkezésére állnak majd, az űrutazás előtt, alatt, majd közvetlenül utána is. Ugyanígy más vizsgálatok eredményei, például a látásukra, az alvásukra, a szívműködésükre vonatkozóan. A repülés előtt és után megmérik az egypetéjű ikrek csonttömegét is.

Nem ez az első eset, hogy űrkutatók ikrekkel kísérleteznek, még ha nem is a világűrben. Korábban egy kísérletsorozatban már vizsgáltak 15 olyan ikerpárt, amelyek egy-egy tagja vállalta, hogy hónapokon át kicsit a fej irányába megdöntött ágyban pihen. Ezzel a módszerrel tudják szimulálni a súlytalanságnak azt a hatását, hogy a vér a test alsó részéből – a megszokottól eltérően – sokkal inkább a felsőbe összpontosul. Így űrrepülés nélkül nélkül is tanulmányozni lehet, hogy különféle étrenddel, testedzéssel hogyan tudják javítók a súlytalanság állapotában fellépő kedvezőtlen élettani hatások, például az izomzat sorvadása, a csontritkulás, a vérnyomás, az immunrendszer, az általános közérzet változása.

A NASA űrhajóscsapatában természetesen nincs 15 egypetéjű ikerpár. De még ha lenne is, nem engedhetnék meg azt a luxust, hogy a párok egyik tagját az űrállomásra utaztassák. A Kelly-féle vizsgálatoknak így – bármilyen érdekes eredményekkel is szolgáljanak majd – lesz egy hiányossága: statisztikai jellegű tudományos következtetések levonására nem lesznek alkalmasak. Egy másik zavaró tényező lehet, hogy mindkét Kelly, így a most a Földön maradó Mark is rendelkezik már űrhajós gyakorlattal, az űrben töltött idővel. Ideális esetben a kontroll alany nem lenne űrhajós. Mindenesetre mire Scott visszatér, lényegesen hosszabb Föld körüli pályán töltött idővel rendelkezik majd, mind testvére, aki 2011-ben már visszavonult a NASA-tól (hogy segítse a merénylet áldozatává vált felesége, Gabrielle Giffords felépülését).


Mire visszatér majd a hosszú űrutazásból, Scott Kelly kb. tízszer annyi időt töltött a világűrben, mint ikertestvére. (Grafika: New Scientist)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020