Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Jövőnk táplálkozása – étkezés a Földön és a világűrben
(Rovat: Az emberi élet védelme, Kontinensünk hajósai - 2010.02.05 08:30.)

A Holdat és más égitesteket célzó küldetések tervezése során igen sok technikai kihívással kell szembenéznünk. Ugyanakkor felmerül egy másik, igen fontos kérdés is: mit egyenek az űrhajósok?

Az ESA új, Étkezés a Földön és a világűrben című oktató videófilmje az ételeket a földi és az űrbeli élet alapvető részeként vizsgálja. Bemutatja, hogy elsősorban miért van szükségünk az ételekre, mit jelent ez számunkra a kultúra szintjén, ill. a hétköznapokban.

A kulináris szokásokat illetően Európa hosszú és gazdag történelmet tudhat magáénak, a jó étel az európai életmód fontos része. Az ESA az emberes űrmissziókra szánt ételeket is ezt figyelembe véve fejleszti, tekintettel nem csak a táplálkozási szempontokra, de az űrhajósok pszichológiai egészségére is.

A táplálkozás tervezésében figyelembe kell venni azokat a különleges követelményeket is, amelyek a súlytalanságból, és abból fakadnak, hogy az űrhajósok hosszú ideig élnek zárt környezetben. Az ételnek energiában gazdagnak és táplálkozási szempontból kiegyensúlyozottnak kell lennie, emellett elvárás, hogy ízletes és mutatós is legyen. A súlytalanság körülményei miatt további követelmény az is, hogy „ragadós” legyen, azaz ne szóródjon szét, könnyen lehessen kezelni. Olyan speciális csomagolást is igényel, amiben hosszú ideig tárolható.

A tudományos és technikai kutatásokon kívül a Nemzetközi Űrállomás (ISS) az ételek tesztelésére is kitűnően használható laboratórium. Az ISS személyzetének már most is különlegesen elkészített, kiegyensúlyozott és ízletes étrendje van, amely az egyéni ízlésükhöz is igazodik. Azonban ahogyan a küldetések időtartama növekszik, a táplálkozási aspektusok is egyre fontosabbá válnak. Alapvető cél olyan ételek kifejlesztése, amelyeket az űrhajó fedélzetén, és a hold- vagy marsfelszíni üvegházakban elő lehet állítani.

Betekintés a földi és az űrbeli étkeztetésbe
Az ESA új videófilmjéből megtudhatjuk, hogy szervezetünk hogyan dolgozza fel az ételeket, mint testünk anyagának és az energiának előállításához szükséges erőforrásokat. Bemutatja, hogy az egészséges élethez milyen fontos a helyes táplálkozás, és vajon mi történhet enélkül itt a Földön ill. a világűrben. A program betekintést ad a tartósítással kapcsolatos kutatásokba, ill. a hosszú távú űrrepüléseknél használt ételek fejlesztésébe. Bemutatja azt a technológiát, amellyel a jövőben az ételek előállíthatóak lesznek itt a Földön, ahol a klímaváltozás és a populáció-növekedés globális kihívásával kell szembenéznünk. Bolygónkon az űrküldetések számára kifejlesztett új technológiák segíthetnek majd az éhező emberek ellátásában is.

A videó-összeállítás

  • célközönsége a 16-18 éves középiskolás diákok;
  • az ESA tagországok 13 nyelvén elérhető;
  • tanári ill. felhasználói útmutató tartozik hozzá;
  • időtartama 35 perc;
  • tartalmaz egy bónusz videót is az ESA OasISS küldetéséről.

A videó az ESA honlapjáról letölthető, vagy DVD-n megrendelhető.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020