Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újbóli toborzó „ágynyugalomra”
(Rovat: Az emberi élet védelme, Kontinensünk hajósai - 2005.07.19 07:48.)

Az ESA űrélettani kísérletsorozatának második fordulójába még mindig jelentkezhetnek 25 és 40 év közötti magyar hölgyek (is).

Amint arról korábban többször is hírt adtunk (ld. a cikkekre mutató linkeket lent), az ESA megbízásából Franciaországban élettani kísérleteket végeznek hölgyekkel. A Magyar Űrkutatási Iroda honlapján megjelent újabb felhívás értelmében vállalkozó szellemű – és természtesen a feltételeknek mindenben megfelelő – magyar hölgyek is pályázhatnak a tudományos haszon mellett némi díjazással is járó feladatra.


A kiválasztott jelentkezőknek nem lesz más dolga, mint 60 napot ágyban fekve kell tölteniük, 6 fokkal fejjel lefelé döntött helyzetben. Ezzel a testhelyzettel szimulálják a hosszú űrrepülés élettani hatásait. Eközben folyamatosan vizsgálják az élettani és pszichológiai hatásokat. A kísérlet alanyai közül négyen előírt tornagyakorlatokkal, négyen speciális táplálkozással csökkentik a szimulált súlytalanság kedvezőtlen hatásait, négyen pedig a kontrollcsoportot alkotják. A tavalyi felhívásra az EU tagországaiból több mint 1600-an jelentkeztek, közülük választották ki az első sorozat 12 résztvevőjét. A jelentkezők között voltak magyarok, a kiválasztottak között francia, brit, német, finn, holland, cseh és lengyel hölgyek vannak. A kísérletről részletes információk az ESA honlapján olvashatók. A második kísérletsorozat szeptemberben indul, erre még lehet jelentkezni, természetesen magyaroknak is, de továbbra is csak hölgyeknek. A jelentkezés feltételei a kísérletet az ESA megbízásából végrehajtó francia intézet (MEDES) honlapján olvashatók, ugyaninnen tölthető le a jelentkezési lap is.


Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020