Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Segítség Alzheimer-kóros betegeknek
(Rovat: Az emberi élet védelme, Új eszközök és anyagok - 2005.07.16 09:12.)

Műholdas helymeghatározó (GPS) rendszeren alapuló, mobiltelefonnal kombinált karkötő figyelmeztet, ha az emlékezetkihagyásban szenvedő beteg elvész.

Az Alzheimer-kórosok mintegy 60%-a esetenként elkóborol otthonról vagy a kórházból, ahol kezelik. Ha rövid időn belül nem találják meg őket, akkor nagy a halálos kimenetelű esetek valószínűsége. A kanadai Medical Intelligence cég, a francia Orange mobiltelefonos szolgáltatóval és a Medidep betegápoló szervezettel közösen júniusban Párizsban mutatta be újdonságát, amelyet még az idén forgalomba is hoznak Franciaországban. Ez nagy segítség a családtagok, az ápolószemélyzet vagy a rendőrség számára. A szerkezet három fő részből áll. Az egyik egy GPS-vevő, amely az amerikai műholdas navigációs rendszer rádiójeleit dolgozza fel, s meghatározza a használó pontos helyzetét. A második egy GSM/GPRS adó- és vevőberendezés (vagyis egy mobiltelefon), amely hang és adatok továbbítására is alkalmas. A harmadik komponens egy intelligens figyelmeztető rendszer. A beteg eltűnésének megelőzésére a berendezés detektálja, ha a viselője elhagy egy előre kijelölt biztonságos körzetet. Ilyenkor rögtön riasztja az ápolókat illetve a családtagokat. Szükség esetén a mentőközpont éjjel-nappal szolgálatban levő munkatársai telefonos kapcsolatba is tudnak lépni a beteggel.

Ahogy az gyakran lenni szokott, az ötlet személyes probléma megoldásaként született: a fejlesztő vállalat vezetőjének emlékezetkiesésben szenvedő édesanyja többször elveszett. A Columba nevű eszköz megalkotása végül 3 évig tartott.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020