Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ariane-5: start megszakítva
(Rovat: Az Ariane rakéták - 2011.04.02 07:15.)

Az utolsó pillanatban, már a fő hajtómű begyújtása után állt le az európai nehézrakéta startkísérlete. Az esetet vizsgálják, a két távközlési műhold indításának újabb időpontja még nem ismert.

A Francia Guyanában levő Kourou űrközpontban március 30-án, magyar idő szerint 15 perccel éjfél előtt, a tervezett időpontban beindult az Ariane-5 rakéta folyékony üzemanyaggal (hidrogénnel és oxigénnel) működő Vulcain hajtóműve.


A már beindult, majd rögtön leállt Vulcain. (Kép: Arianespace)

Az automatikus ellenőrző rendszer azonban egyelőre ismeretlen hibát jelzett, így a startfolyamat a legutolsó pillanatokban leállt, még mielőtt a két oldalsó, szilárd hajtóanyagú segédrakéta begyulladt volna. (Ezeket már nem lehetne leállítani.) A rakomány tehát a Földön maradt, az Arianespace pedig a vizsgálatok idejére, és a következő startkísérlet előkészítésére visszaszállította a rakétát a szerelőcsarnokba.

Az Ariane rakétacsalád 1979 óta tartó történetében még nem volt példa arra, hogy a fő hajtómű beindulása után megszakadjon a startfolyamat. A geostacionárius pályára szánt két új távközlési űreszköz – az arab Al Yah Satellite Communications cég Yahsat-Y1A és az Intelsat New Dawn műholdja – indításának időpontja egyelőre bizonytalan.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018