Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Santa Maria - egy új követőállomás
(Rovat: Az Ariane rakéták - 2008.01.17 08:16.)

Az ESA földi követőállomás-hálózatának legújabb tagja a Portugáliához tartozó Azori-szigeteken kezdi meg működését.

Santa Maria az Atlanti-óceánban, Lisszabontól mintegy 1500 km-re található Azori-szigetek legdélebbi szigete. Ez lesz az ESA hálózatának (ESTRACK) kilencedik állomása. Elsődleges feladata a Francia Guyana-i Kourou indítóhelyről startoló Ariane rakéták követése lesz közvetlenül a felbocsátás után, miközben azok 28 ezer km/órás sebességgel haladnak el az állomás fölött. A későbbiekben a dél-amerikai űrbázisról indítandó Vega és Szojuz rakéták követése is lehetséges lesz. Emellett az földmegfigyelő mesterséges holdaknak (pl. az európai ERS-2-nek és Envisatnak, valamint a kanadai Radarsatnak) a követésére és adataik vételére is felhasználják.


A Santa Maria (rövidítve: SMA) követőállomás lefedettségi körzete az északi féltekén az Atlanti-óceán feletti térség nagy részét felöleli. (Kép: EDISOFT S.A.)

A Santa Maria szigetén létesített állomás – földrajzi helyzeténél fogva – fontos lesz az első európai teherszállító űrhajó (ATV, Jules Verne) közeljövőben várható indításakor is. Az Ariane-ATV együttes működésének kritikus fázisában, az első pálya megtétele alatt, az űrhajó és a végfokozat elválása előtt fogja az adatokat venni. Ez lesz az állomás első „munkája”. Egy 5,5 m átmérőjű antennával szerelték fel, a szükséges kiszolgáló berendezésekkel együtt (távközlési eszközök, szünetmentes tápellátás, villámvédelem, stb.). Egyelőre az S sávban (2,2-2,3 GHz) üzemel. A földmegfigyelő holdak adatainak vételére alkalmas X sávú vevőberendezést hamarosan telepítik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2019