Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

MEGFEJTÉS: Tenger a trapézban
(Rovat: Az Apollo holdprogram - 2019.06.08 08:15.)

Az Apollo-programhoz kapcsolódó rejtvénysorozatunk e héten folytatódott. Ma megtudhatják a helyes választ a második kérdésre, és az is kiderül, ki nyerte az Akkord Kiadó ajándékát.

Öthetes rejtvénysorozatunk az első holdraszállás július 21-i évfordulója alkalmából az Apollo-programhoz kapcsolódik. Stílszerűen a nyeremények is ehhez illőek, az Akkord Kiadó széles természettudományos könyvválasztékából az Apollo-programhoz közvetlenül kapcsolódó könyveket ajánlott fel, amelyek közül minden fordulóban egy kötetet sorsolunk ki. Mai nyereményünk az Akkord Kiadó ajándéka, Jay Barbree: Neil Armstrong – Az első ember, aki a Holdra lépett című könyve.


Sokat írtak már Neil Armstrongról, Amerika modern hőséről és a történelem leghíresebb űrhajósáról. Mégis, a szerény és a rivaldafénytől idegenkedő Armstrong mindig vonakodott attól, hogy az események személyes oldaláról beszéljen. Itt és most először kerül az olvasók kezébe a repülésnek szentelt életének hiteles története, amelynek részleteit öt évtized alatt osztotta meg bizalmas barátjával, Jay Barbree-vel.

Az ötven év alatt Neillel folytatott beszélgetések, valamint jegyzetei, a NASA űrrepüléseinek jegyzőkönyvei és az Armstronggal bizalmas viszonyban lévők visszaemlékezései alapján Barbree Neil három szenvedélyéről ír: a repülésről, a családról és a barátokról. Ez Armstrong életének megbízható forrásból származó története a koreai háborúban végrehajtott bevetésektől kezdődően. Megismerhetjük, amikor az X–15-nek nevezett rakéta-repülőgéppel a világűr határáig felszállt, amikor a Gemini–8 űrhajóval elsőként hajtott végre kényszerleszállást a Föld körüli pályáról, megmentve ezzel a legénység életét, és végül olvashatunk arról, amint az Apollo–11 űrhajóval leszállt a Holdon a Nyugalom Tengerére.

Mint az egyetlen újságíró, aki mind a 166 amerikai emberes űrrepülésről és holdraszállásról tudósított, Jay Barbree alaposan ismeri az eseményeket. Maga Armstrong „a történelem legtapasztaltabb űrrepülési újságírójának” nevezte őt, akinek „rendkívüli képessége van arra, hogy felidézze korunk eseményeit, érzelmeit, és írjon róluk”.


Az Apollo-űrhajók leszállóhelyei a Holdon. (Kép: NASA's Scientific Visualization Studio)

Hétfői kérdésünk így szólt: A hat Apollo-leszállóhely egy nem túl szabályos hatszöget rajzol a Hold felszínére, bár az alakzatot jó közelítéssel trapézhoz is hasonlíthatjuk. Ennek a síkidomnak a belsejében helyezkedik el (teljes terjedelmében) egy kisebb, de a szabad szemmel látható tengerek közé tartozó „holdtenger”. Melyik ez a tenger?


Az Apollo-leszállóhelyek környéke a fontosabb alakzatok neveivel. (Kép: USGS / NASA / ASU)

A helyes megfejtés a következő. A kérdéses tenger a Párák tengere (Mare Vaporum), amely a Derültség tengere (Mare Serenitatis) délnyugati szélét alkotó holdi Appenninek (Apenninius-hegység) és az Esők tengere (Mare Imbrium) délnyugati peremét jelentő Haemus-hegység közé ékelődik be. Átmérője 240–250 km, területe mintegy 55 ezer négyzetkilométer, korát 4,5–3,8 milliárd év közöttinek becsülik. A több nagyobb tengert is magában foglaló Viharok óceánja (Oceanus Procellarum) területén helyezkedik el. A kérdésben szereplő „trapéz” területébe több más tenger is benyúlik, az említett Derültség tengerén és Esők tengerén kívül például a Nyugalom tengere (Mare Tranquillitatis) vagy a Szigetek tengere (Mare Insularum). A Párák tengere északkeleti peremén fekszik a 38 km átmérőjű, viszonylag fiatal Manilius-kráter, a tenger déli peremén pedig Hyginus-rianás húzódik.


Az Appenninek és a Haemus-hegység közé ékelődő Párák tengere (Mare Vaporum). (Kép: USGS)

Köszönjük olvasóink aktivitását, ami alig maradt el az első fordulóban tapasztalttól, hiszen 50-nél több megfejtést kaptunk. Igaz, becsúszott közéjük néhány hibás is, de a túlnyomó többségük helyes volt. A tökéletes választ beküldők neve bekerült egy képzeletbeli sorsolási kalapba. Végül a szerencse Radácsy Rolandnak kedvezett, aki az Akkord Kiadó ajándékát, Jay Barbree: Neil Armstrong – Az első ember, aki a Holdra lépett című könyvét nyerte. Vele hamarosan felvesszük a kapcsolatot.

Az Akkord Kiadó szívességéből öt hasonló ajándékkönyvet tudunk kisorsolni az Űrvilág olvasói között. Ezek közül most a második kelt el. Így aki most nem nyert, az se adja fel a reményt. A jövő hét elején jön a következő rejtvényforduló!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020