Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

REJTVÉNY: Tenger a trapézban
(Rovat: Az Apollo holdprogram - 2019.06.03 07:15.)

Az Akkord Kiadó egyik, az Apollo-programhoz kapcsolódó könyvét nyerheti meg egy szerencsés olvasónk, aki rejtvényünket helyesen megfejti.

Öthetes rejtvénysorozatunk az első holdraszállás közelgő, július 21-i évfordulója alkalmából az Apollo-programhoz kapcsolódik. Stílszerűen a nyeremények is ehhez illőek, az Akkord Kiadó széles természettudományos könyvválasztékából az Apollo-programhoz közvetlenül kapcsolódó könyveket ajánlott fel, amelyek közül minden fordulóban egy kötetet sorsolunk ki.


Az Akkord Kiadó természettudományos könyvei a fizika, a kozmológia, a csillagászat, az űrkutatás, a matematika, a biológia, a környezetvédelem és a földrajz témaköreit ölelik fel. Érdemes kiemelni a kozmológián belül Stephen Hawking könyveit, legújabban a Rövid válaszok a nagy kérdésekre című, posztumusz összeállítást. A könyvek többsége a Talentum Tudományos Könyvtár sorozatban jelenik meg, bár a portálunk profiljába tartozó űrkutatási könyvek éppen kivételt képeznek ez alól. Az Apollo-űrrepülésekhez közvetlenül kapcsolódó három kötetükön kívül további űrkutatási könyveik például a Curiosity felvételeit is tartalmazó A vörös bolygó, valamint Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak című élménybeszámolója. Természettudományi kiadványaik teljes választékát az Akkord, a Ciceró és a GABO kiadók webáruházában tekinthetik meg.

Olvasóinktól ezen a héten a következő kérdésre várjuk a választ:
A hat Apollo-leszállóhely egy nem túl szabályos hatszöget rajzol a Hold felszínére, bár az alakzatot jó közelítéssel trapézhoz is hasonlíthatjuk. Ennek a síkidomnak a belsejében helyezkedik el (teljes terjedelmében) egy kisebb, de a szabad szemmel látható tengerek közé tartozó „holdtenger”. Melyik ez a tenger?

A megfejtéseket e-mailben, a beküldő nevének megjelölésével együtt kérjük eljuttatni az urvilag@urvilag.hu címre, legkésőbb június 7-én (pénteken) éjfélig. A helyes választ beküldők között az Akkord Kiadó értékes ajándékát sorsoljuk ki. Aki most nem nyer, az se adja fel a reményt: a mostani második után még három rejtvényforduló következik, ugyancsak az Akkord Kiadó által felajánlott könyvnyereménnyel!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020