Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Munkában a WorldView-4
(Rovat: Amerikai távérzékelő műholdak, Üzlet és munkahely - 2017.02.07 07:15.)

Kevesebb mint 3 hónappal a felbocsátása után szolgálatba állt a DigitalGlobe „éles szemű” új földmegfigyelő műholdja.

A nagyfelbontású műholdfelvételeket készítő és értékesítő amerikai cég flottájának legújabb tagja, a WorldView-4 tavaly november 11-én állt pályára egy Atlas-5 rakétával Kaliforniából.


A WorldView-4 startja a Vandenberg Légitámaszpontról – szokatlan nézőpontból, a már régebb óta pályán levő társa, a WorldView-2 bravúrosan időzített felvételén. A WorldView-2 még 2009-ben egy Delta-2 rakétával indult, ugyanerről a kaliforniai starthelyről. A kép a bázishoz képest északkeleti irányból, 637 km távolságból készült, a kamera látóiránya 38°-os szöget zárt be a függőlegessel. (Kép: DigitalGlobe)

Nemrég befejeződtek a WorldView-4 fedélzeti berendezéseinek tesztjei és a kamera kalibrációja, így a műhold február 1-jén megkezdhette a rendszeres adatszolgáltatást. Az űreszköz kvázi-poláris napszinkron pályán, 617 km magasságban 97 percenként egyszer kerüli meg a Földet. A legfinomabb felszíni felbontású képek készítése terén ezzel megduplázódik a DigitalGlobe kapacitása, amely a hasonló képességű WorldView-3 műholdját 2014 augusztusában bocsátotta fel. A WorldView-3 felvételeit lényegében teljesen lekötik az Egyesült Államok kormányzati szervei. Az új műhold üzembe állásával a DigitalGlobe több felvételt értékesíthet majd egyéb partnereknek, például mezőgazdasággal, bányászattal, olaj- és gázkitermeléssel, területfejlesztéssel foglalkozó cégeknek, külföldi országoknak.


A WorldView-4 színes képe a Dél-kínai-tenger egyik korallzátonyáról még tavaly, 2016. december 27-én készült. A Subi-zátony hovatartozása vitatott: Kína saját területének tekinti, de Tajvan, Vietnam és a Fülöp-szigetek is igényt tartana rá. Katonai bázis, repülőtér, kikötő és világítótorony is épült rajta. Érdemes körülnézni a teljes felbontású képen. (Forrás: DigitalGlobe)

A WorldView-4 pánkromatikus (fekete-fehér) képeinek felbontása 31 cm körüli, a színes képeké 124 cm. Egy nap leforgása alatt a Föld 680 ezer négyzetkilométeres felületét képes leképezni. Ezzel a felbontással a felhasználók könnyedén felismerhetik például az utak felfestéseit, megkülönböztethetik a személy- és teherautókat. Többféle üzemmódú megfigyelésre programozhatják: kiválasztott kisebb területekre tudják irányítani a kamerát, nagyobb felületdarabokat vagy hosszú. keskeny sávokat tudnak felmérni vele. Pontos pálya menti pozícióját GPS alapú helymeghatározással és csillagérzékelők segítségével mérik. Fedélzeti memóriájának mérete 3200 Gb. Adatait az X-sávban sugározza le a Földre, a parancsokat S-sávú rádión fogadja. A műholdat a Lockheed Martin építette, az optikai berendezéseket és a kamerarendszert a Harris Corporation szállította hozzá. A főtükör átmérője 1,1 m.


Brasília városának egy részlete a WorldView-4 2017. január 11-én készített képén. (Kép: DigitalGlobe)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020