Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Globális digitális terepmodell, ingyen
(Rovat: Amerikai távérzékelő műholdak, Japán a világűrben , Navigáció és térképészet - 2011.10.25 07:15.)

Közzétették az amerikai Terra műholdon repülő japán ASTER berendezéssel készült domborzati modellt. Az adatbázis a Föld csaknem teljes felszínének (99%-ának) a magassági adatait tartalmazza, 30 méteres felbontással.

Ez bolygónk jelenleg eléthető legteljesebb egységes digitális felszínmodellje, amely ráadásul szabadon hozzáférhető a felhasználók számára. A lefedettségi terület a Terra földmegfigyelő műhold közel poláris pályájából adódóan 83° északi és déli szélesség között húzódik. Az ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer) 14 különböző, a látható és infravörös tartományba eső színképi sávban készít felvételeket, 15-90 m közötti felszíni felbontással. A magassági információt ugyanarról a területről, de két, némileg eltérő nézőpontból készített kép feldolgozásával nyerik. A globális terepmodell első változatát 2009 júniusában publikálta a NASA és a japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium (METI). Azóta újabb 260 ezer sztereo képpár bevonásával pontosították az adatbázist, növelve ezzel a vízszintes felbontást és a magassági értékek pontosságát. A 2011-es kiadás megbízhatóbb adatokat tartalmaz a vízfelszínekről is. A felismerhető legkisebb tavak például 1 km-esek.


Az ASTER globális digitális terepmodell (Global Digital Elevation Model, GDEM) második, javított és bővített változatát 2011. október 17-én tették közzé.

Az új terepmodell pontossága hasonló a NASA korábbi űrrepülőgépes radarfelmérésééhez (Shuttle Radar Topography Mission, SRTM), de a Föld lényegesen nagyobb területéről tartalmaz domborzati információt. A lehetséges alkalmazásai sokrétűek, a természeti erőforrások kutatásán, az épített és természeti környezet védelmén át egészen utak tervezéséig. Az adatbázis bárki számára on-line hozzáférhető az Egyesült Államokból vagy Japánból.

Alább egy látványos példát, a Grand Canyon és környéke domborzati modelljének ábrázolását mutatjuk be. Észak-Amerika egyik leghíresebb természeti csodája a Colorado folyó csaknem 450 km-es szakaszát érinti, helyenként akár 29 km széles és 1,6 km mély. A kép a Grand Canyon Nemzeti Park keleti részét mutatja, amely Arizona államban fekszik, kb. 36° északi szélességnél és 112,1° nyugati hosszúságnál. Az adatbázis felhasználásával készült domborzati térképet kombinálták egy természetes színeket mutató, 2011. július 14-én készült műholdfelvétellel, amelyet ugyancsak a Terra műhold ASTER detektorával rögzítettek. A nézőpont keleti, az északi irányt mutató nyíl a kép jobb széle felé mutat.


(Képek: NASA / GSFC / METI / ERSDAC / JAROS / U.S.-Japan ASTER Science Team)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020