Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Miért robbant az Antares?
(Rovat: Amerika hordozórakétái, Az Űrállomás és az USA , Űrturisták és magánűrhajók - 2015.11.02 14:15.)

Az Orbital ATK rakétája tavalyi kudarcának okát a részletes vizsgálatok sem tudták egyértelműen kideríteni.

A NASA megrendelésére a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) ellátmányt szállító Cygnus teherűrhajó (Orb-3) épp egy évvel ezelőtt semmisült meg egy startbalesetben. A Cygnus egy Antares hordozórakétával indult a Virginia államhoz tartozó Wallops-szigetről, de 15 másodperccel később a levegőben felrobbant, megsemmisítve a hasznos terhet és jelentős károkat okozva az indítóhelyen is.


A startállásból való felemelkedés után alig néhány másodperc elteltével szerencsétlenül végződött start 2014. október 28-án. (Kép: NASA)

A NASA most lezárult vizsgálata megállapította, hogy az első rakétafokozatot alkotó két AJ-26 hajtómű egyikében, pontosabban a folyékony oxigént továbbító turbószivattyúban tűz keletkezett. Ez vezetett aztán a robbanáshoz. Hogy pontosan mi történt a turbószivattyú belsejében, azt viszont nem sikerült kideríteni a rendelkezésre álló adatokból. Három magyarázat, illetve ezek kombinációja is lehetséges. Az egyik változat a tervezési hiba. A másik lehetőség, hogy a gyártás során rontottak el valamit. Végül előfordulhat, hogy oda nem való idegen anyag vagy törmelék került a rendszerbe. Az Antares rakétát üzemeltető Orbital ATK cég saját vizsgálata szerint a gyártási hiba a legvalószínűbb.

Az Orbital ATK mindenesetre nem alkalmazza többé az AJ-26 hajtóműtípust. Helyette az ugyancsak orosz eredetű RD-181-et építik be hordozórakétájukba. Az Antares rakéta a tervek szerint legkorábban 2016 márciusában mutatkozhat be ebben az új formájában. Addig is a következő Cygnus teherűrhajót egy Atlas-5 juttatja majd Föld körüli pályára Floridából, várhatóan még az idei év vége előtt.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020