Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Grasshopper: nincs megállás!
(Rovat: Amerika hordozórakétái, Űrturisták és magánűrhajók , SpaceX - 2012.12.26 12:15.)

A SpaceX kísérleti teszteszköze december 17-én immáron 40 méter magasra „ugrott fel”.

A Falcon-9 rakéták első fokozatának sérülésmentes leszállítását megvalósítani szándékozó tesztprogram december 17-én újabb fontos mérföldkőhöz érkezett el. A Grasshopper rakéta elkövetkező „ugrásának” szintén a texasi McGregor mellett található SpaceX telephely szolgált helyszínül. A korábbi két, nagyon apró „szökkenéshez” képest a Szöcske ezúttal már 12 emelet magasra, azaz 40 méter magasságig emelkedett, majdnem fél percet töltve a levegőben. A felemelkedésből, rövid lebegésből és óvatos leereszkedésből álló művelet teljes sikerrel végződött.

Nincs megállás, avagy a SpaceX magabiztosan tör előre céljai megvalósítása felé. (Videó: SpaceX)

Érdekesség, hogy ezúttal még egy „utasa” is volt a tesztrakétának! A SpaceX mérnökei egy majdnem két méter magas, tehát életnagyságú cowboy-figurát helyeztek el a Szöcskén. A „tesztpilóta” feladata kettős volt: egyfelől szemmel látható referenciaként kellett szolgálnia a Grasshopper méreteit illetően, másfelől helyén maradásával bizonyítania kellett a rendszer stabilitását üzemelés közben.


A következő fényképet a „vakmerő tehenészfiúról” Elon Musk tette közzé a Twitteren. A cowboy mindvégig a helyén maradt, és „saját bevallása szerint nagyon élvezte a rodeót”… (Kép: SpaceX / Elon Musk)

A legkevésbé sem unalmas 2012 után a 2013-as év még izgalmasabb és még látványosabb lesz a SpaceX számára. További teherszállító Dragonok indulnak a Nemzetközi Űrállomásra, tovább dolgoznak a DragonRider személyszállító űrhajón, bemutatkozik a Falcon-9 rakéta második gyártási sorozata, valamint a Falcon Heavy, a nehézsúlyú sólyom, egy olyan rakéta, amely megjelenése megnyitja az utat az alacsony Föld körüli pályán túlra. Mindezek mellett a Grasshopper számára sincs megállás…


A SpaceX háza táján a szavakat tettek követik, és az eredmények sem maradnak el. Újabb fontos lépést tettek a teljes újrafelhasználhatóság felé. (Kép: SpaceX / Elon Musk)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020