Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Rakétahajtómű árverésen
(Rovat: Amerika hordozórakétái, A nemzetbiztonságért - 2011.12.07 07:15.)

A NASA lefoglaltatta azt az 1960-as évekből származó eredeti rakétahajtóművet, amelyet a nyáron egy internetes aukciós oldalon kínáltak megvételre.

Az interneten lényegében bármi beszerezhető, még (majdnem) egy rakétahajtómű is. Ez a hír nekünk inkább érdekesség, de a NASA biztonságáért felelős szakemberek számára intő jel. A rakétatechnológiával kapcsolatos fejlesztési eredmények ugyanis titkosak, így senki sem szeretné, ha idegen hatalmak kezébe kerülnének. Az amerikai űrhivatal ellenőrzési irodájának (Office of Inspector General, OIG) féléves jelentéséből más furcsaságok is kiderülnek.

Kezdjük a szóban forgó RL-10 jelű, állítólag 200 ezer dollárt érő rakétahajtómű történetével. A típus az 1960-as évek Saturn-I hordozórakétáiban szolgált, azóta többszöri továbbfejlesztésen esett át. A Pratt & Whitney RL-10 volt az első amerikai rakétahajtómű, amely folyékony hidrogént és oxigént használt üzemanyagként. Egy példányát eladásra egy férfi kínálta, aki a nyomozók „érdeklődésére” azt válaszolta, hogy egy másik személytől szerezte. Az a valaki pedig egy NASA-alkalmazottól juthatott hozzá. A nyilvánosságra hozott információból nem derül ki, hogy az ismeretlen alkalmazottnak végül is hol, mikor és hogyan sikerült szert tennie a tekintélyes méretű (nagyjából embermagasságú) rakétahajtóműre.


Egy Saturn-I rakétának (az Apollo holdprogramhoz használt Saturn-V előfutárának) a startja 1964. január 29-én. (Kép: NASA)

Néha maga az űrügynökség is árusít az űrprogramokhoz köthető tárgyi emlékeket, amelyek népszerűek a gyűjtők körében. Arra azonban kényes, hogy mások, illegálisan szerzett tárgyakkal, ne jussanak anyagi haszonhoz. Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy még Ed Mitchell, az Apollo-14 egykori űrhajósa is pórul járt, amikor egy a Holdról visszahozott kamerát akart elárvereztetni. A NASA beperelte egykori űrhajósát, az árverést pedig megakadályozta, mivel szerinte a tárgy az űrhivatalé, s nem Mitchell tulajdona. Az OIG jelentésében – az RL-10 rakétahajtómű története mellett – ez az eset is szerepel. Csakúgy, mint az Apollo-1 szerencsétlenül járt űrhajósainak belépőkártyáié. Virgil (Gus) Grissom, Edward Wright és Roger Chaffee 1967. január 27-én egy földi teszt során az Apollo parancsnoki kabinjában égett. A három elhunyt űrhajós belépőkártyáit 44 éven át őrizte a floridai Kennedy Űrközpont egykori helyettes biztonsági főnöke, aki most akart pénzt csinálni a tárgyakból. A NASA által megakadályozott árverést szervező cég a névkártyákat 20-30 ezer dollárra értékelte.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020