Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Parker Solar Probe
(Rovat: Amerika és az űrcsillagászat, Űridőjárás - 2017.06.03 08:15.)

A NASA egy még élő kutatóról nevezte el a jövőre indítandó, a Nap vizsgálatára készülő űrszondáját.

Az eddig Solar Probe Plus néven futó program átnevezését május 31-én ünnepélyes keretek között jelentették be a Chicagói Egyetemen. Az amerikai űrhivatal korábban már mintegy 20 tudományos műholdjának és űrszondájának adta jelentős tudósok nevét – gondoljunk csak például a Galilei, Cassini, Hubble, Spitzer, Fermi nevét viselő sikeres űreszközökre. Most először fordult azonban elő, hogy elő személy, a nevezett egyetem nyugalmazott professzora, Eugene Parker lett egy szonda névadója.

Parker június 10-én tölti be 90. életévét. 1958-ban, az egyetem fiatal kutatójaként megjósolta, hogy a Napból nagy sebességű, elektromosan töltött részecskék áramlanak ki, amit ma napszélnek nevezünk. Ez akkoriban úttörő gondolatnak számított, tudományos publikációját nehezen is fogadták el közlésre, de néhány éven belül űreszközök méréseinek segítségével igazolták az elképzelést.

A Parker Solar Probe (röviden: PSP) a tervek szerint 2018 júliusának végén vagy augusztusban starolhat, a start egy július 31-én kezdődő 20 napos indítási ablakban lehetséges. A felbocsátásához egy Delta-4 Heavy rakétát használnak majd. A gondosan megkoreografált pálya nem kevesebb mint 7 alkalommal vezet el a Vénusz közelében, ahol a szonda 7 éven át végez pályamódosító hintamanővereket. Végeredményben 6 millió km-re is megközelíti majd a Nap fotoszféráját, amilyen közel még soha semmilyen űreszköz nem jutott központi csillagunkhoz. Napközelben a műszereket egy 11 cm vastag, szénszálas kompozit anyagból készülő hővédő borítás tartja szobahőmérsékleten, míg a Nap felőli oldalon az 1400 °C-ot is eléri a forróság.


(Kép: NASA / JHU APL)

Az űrszonda közelről tanulmányozza majd a Nap több millió fokos, forró koronáját, adatai alapján a kutatók megpróbálják megfejteni a korona fűtésének mechanizmusát. Az űreszköz a Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizikai Laboratóriumában (Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory) épül, előkészületei rendben haladnak. Még az idén átszállítják a NASA Goddard Űrközpontjába, hogy megkezdjék a felbocsátás előtti tesztelések sorozatát.


A Parker Solar Probe a Merkúr pályáján jóval belülre, minden eddigi űreszköznél közelebb jut majd a Naphoz. (Fantáziakép: NASA / JHU APL)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020