Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A NASA napfizikai űreszközei
(Rovat: Amerika és az űrcsillagászat, Űridőjárás - 2017.01.05 07:15.)

Háromrészes sorozatunkban a NASA csillagászati űreszközeit mutatjuk be – egy-egy infografikán. Az első részben a legnépesebb családot, a napfizikai eszközöket láthatják.

Az infografikát a NASA Scientific Visualization Studio állította össze. A színek a készülő (narancssárga), az alapszakaszukban folyó (zöld) és a kiterjesztett küldetést teljesítő (kék) szondákat különböztetik meg. A grafika az NASA saját szondáin kívül az Európai Űrügynökség (ESA) és a Japán Űrügynökség (JAXA) azon eszközeit is feltünteti, amelyekben a NASA közreműködőként részt vesz.


(A kép letölthető nagyobb méretben, forrása: NASA Goddard Space Flight Center)

A napfizikai szondák és műholdak a Nap belső szerkezetétől a Nap–Föld-kölcsönhatáson keresztül a helioszféra peremvidékéig mindent vizsgálnak, ami csak a Nap működésével kapcsolatban áll. Egyesek a Föld körül keringenek, mások a Nap és a Föld közötti Lagrange-pont környezetében dolgoznak, de vannak, amelyek a Nap körül keringenek. Az űreszközök neve után álló számok a több darabból álló rendszereket jelölik.

Ebben az összeállításban szerepel a két Voyager szonda. Bár eredeti küldetésük szerint a bolygókutató eszközök közé tartoztak, most már a helioszféra peremvidékén járva a napszél és az intersztelláris tér közötti átmenetet vizsgálják. Kitüntetett figyelmünkre azért is érdemesek, mert ezek a három összeállítás legidősebb, még működő űrszondái.

A jövő küldetéseiről szóló korábbi híreink közül néhányat a lenti linkek között találnak. Nem szerepelt viszont még a híreinkben a NASA SET–1 (Space Environment Testbeds) küldetése. A tervek szerint 2017 szeptemberében indítandó műhold a Nap változásainak az űreszközök tervezésére és működtetésére gyakorolt hatásait fogja vizsgálni.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018