Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hubble-javítás: túl az utolsó űrsétán
(Rovat: Amerika és az űrcsillagászat, A Space Shuttle program - 2009.05.18 20:44.)

Valószínűleg utoljára látták űrhajósok közvetlen közelről a Hubble-űrteleszkópot. A tervezett javítások és cserék legnagyobb része sikerült.

Május 18-án, hétfőn, magyar idő szerint este fél tíz tájban fejezte be John Grunsfeld és Andrew Feustel az Atlantis űrrepülőgép (STS-125) utolsó külső munkanapjának szerelési feladatait. Ez volt a mostani ötödik űrséta, összesítésben, a Hubble-űrtávcső helyszíni javításának történetében pedig a huszonharmadik.

A mai programban az akkumulátorok korábban megkezdett cseréjének folytatása, a külső hőszigetelő burkolat felújítása és az egyik csillagérzékelő újra cserélése szerepelt. Ez utóbbi műszer a három hasonló közül az egyik példány. Ezek az űrteleszkóp pontos irányba állítását biztosítják, de alkalomadtán asztrometriai (pozíciós csillagászati) tudományos mérésekre is használják őket.


Feustel (a robotkar végén) és Grunsfeld a Hubble közelében, május 15-én. (Kép: NASA)


Akkumulátorcsere Afrika fölött. (Kép: NASA TV)

„Búcsúzóul” Grunsfeld hátizsákjával véletlenül megütötte a Hubble egyik kisebb kommunikációs antennáját, amelyről levált egy darab. Ezért kénytelenek voltak felfüggeszteni a visszatérést az Atlantisra. Sorry, Mr. Hubble – mondta Grunsfeld, miközben visszahelyezte az alkatrészt, amelynek a hiánya később gondot okozhatott volna a hőszigetelésben. Jó utat! – köszönt el végül az űrtávcsőtől.

A vasárnapi negyedik űrséta sem folyt gond nélkül. A Space Telescope Imaging Spectrograph (STIS) elektromos rendszerének javításához összesen 111 csavart kellett eltávolítani. A munka elején több próbálkozás után végül kézi erővel, szó szerint le kellett tépni egy burkolólemezt, amelynek a négy sarka közül az egyiket egy makacs csavar tartotta. Eközben persze arra is vigyázni kellett, nehogy egy alkatrész vagy fémdarab elszabaduljon.

A mostani, május 22-én véget érő űrrepülőgépes küldetés 1,1 milliárd dolláros ára a Hubble-űrtávcsőre már eddig költött 10 milliárdot fejeli meg. Az Atlantis robotkarja kedden helyezi vissza önálló pályájára a megfiatalított teleszkópot.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020