Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Már látjuk a Nap túloldalát
(Rovat: Amerika és az űrcsillagászat, Űridőjárás - 2009.01.26 09:00.)

Az amerikai STEREO napkutató űrszondapáros mostanra olyan helyzetbe jutott, hogy a Nap a Földről épp nem látható felének egy részét is megfigyelhetik.

Ez önmagában még nem volna olyan különlegesség, hiszen ahogy a csillag forog, a Földről nézve idővel minden részét láthatjuk – egy adott pillanatban azonban természetesen a felszínének csak a felénk eső felét. Épp ez nem elég, ha minél többet meg szeretnénk tudni a naptevékenységről és az űridőjárásról. Előfordulhat, hogy olyan esemény történik vagy kezdődik a Nap túlsó oldalán, amely azután felénk „befordulva” hatással lehet a Föld környezetére is. A Nap túlsó oldalának megfigyelésével végre lehetővé válhat, hogy élesben teszteljék azokat a modelleket, amelyek a túloldali aktivitás előrejelzésére szolgálnak.

A két STEREO szonda 2006 októberében indult. A Nap körüli pályájukon egyikük egy kicsit gyorsabban, másikuk pedig lassabban kering, mint a Föld. Ezért a köztük levő szög egyre nagyobb lesz. Most 90°-os a különbség. A cél a 180°-kal eltérő, a Nap átellenes oldala felett elfoglalt pályamenti pozíció elérése, 2011 februárjában. Ekkor gyakorlatilag a teljes napfelszín egyszerre megfigyelhető lesz a STEREO űrszondákkal. (Jelenleg kb. 270° naprajzi hosszúságnak megfelelő tartományt, a Nap háromnegyed részét tudják szemmel tartani. Másképpen fogalmazva, a STEREO-B szonda pillanatnyilag 3 napos előnyben van a földi megfigyelőkkel összehasonlítva: a Nap forgását figyelembe véve, ennyivel látja meg előbb, ha történik valami érdekes a csillag felszínén.) A 2011-es időzítés nem véletlen, hiszen akkor már közel járunk majd a Nap kb. 11 éves aktivitási ciklusának a csúcsához, amikor különösen nagy szükség lesz a pontos adatokra és előrejelzésekre.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020