Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szerves anyag egy fiatal csillag körül
(Rovat: Amerika és az űrcsillagászat - 2006.01.06 07:18.)

Első ízben találtak a Spitzer-űrtávcső segítségével az élethez szükséges alkotóelemeket egy fiatal csillag körüli örvénylő porkorongban.

Az IRS-46 jelű csillag körül, amely az Ophiuchus (Kígyótartó) csillagképben található, mintegy 375 fényévre a Földtől, Fred Lahuis és kollegái (a Leiden Observatory és a Netherlands Institute for Space Research munkatársai) találtak szerves anyagot. A Spitzer-űrtávcsővel számos környező csillag protoplanetáris korongját vizsgálták meg, de csak ennél az egynél találtak egyértelműen szénvegyületeket. A mérés segítségével sikerült meghatározni, hogy az acetilént, hidrogén-cianidot, és szén-dioxidot is tartalmazó por és gáz nagyjából 100°C-os, így ezek az anyagok a Föld-típusú bolygók zónájában keringhetnek.Fantáziakép az IRS-46 körüli protoplanetáris korongról a Spitzer-űrtávcső mérései alapján

A protoplanetáris korong anyagából később összesűrűsödve bolygók fognak keletkezni, így a belső kőzetbolygókon megtalálhatóak lesznek majd ezek a szerves vegyületek.
Acetilén és hidrogén-cianid víz jelenlétében összekapcsolódva és különböző kémiai reakciókkal aminosavakat építenek fel, melyekből fehérjék lesznek, amelyek pedig a DNS óriásmolekuláit (a nitrogén tartalmú szerves bázisokat), mint például az adenint alkotják.
Az IRS-46 rendszere nagyon hasonlít a több milliárd évvel ezelőtti Naprendszerre. A központi csillag egy fiatal, Nap-típusú csillag, amely körül ugyanúgy megtalálható a protoplanetáris korong, mint ahogy a Nap körül is volt, mielőtt a bolygók kialakultak volna. A felfedezés miatt újra kell gondolni az eddigi elméleteket, miszerint a Földre talán több üstökös hozta el az élet számára alapvető molekulákat. Lehetséges, hogy – ugyanúgy mint az IRS-46 esetében – a Naprendszerben is már a kezdetektől fogva megtalálhatóak voltak ezek a molekulák.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020