Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Nem (csak) játékok (1. rész)
(Rovat: Álmuk a világűr - 2020.11.15 10:15.)

Látványorgia és remek szórakozás a NASA és a SpaceX applikációival.

Nem(csak) játékok, mégis nagyszerű időtöltést nyújtanak az űrvállalatok nagyközönségnek készített programjai.

Az „űrös programok”

Világunkat elborítja a mobiltelefonos, táblagépes és számítógépes alkalmazások rengetege. Ezek jó része hasznos, egy része szórakoztató, és sok van, amely csak más népszerűbb applikáció másolata. Aztán vannak azok, amelyekből nincs másik. Azért nincs, mert olyan cég, szervezet fejleszti, olyan tudományos adatokból és olyan világgal, amellyel nehéz versenyre kelni – ezeket szeretnénk most röviden bemutatni.

Maguk a programok kiváló szórakozást nyújtanak, s közben oktatnak is – idézhetnénk egy tanárt a régi időkből. És tényleg, erre nem nagyon van más kifejezés: a következőkben elővezetett applikációk nemcsak gyönyörűek, szórakoztatók, de sok újdonságot is mutathatnak. Mi alig tudtunk kikeveredni belőlük…

Kedves tanárok, figyelem! Jó szívvel ajánljuk ezeket önöknek is, tanórákra, szakkörökre. A legkomiszabb kölyköket is elkábító tartalom következik! Egész órás bemutatóra alkalmas látványos, mozgalmas tananyagok, legyen a tárgy földrajz, fizika, matematika, vagy akár az újkori történelem.

Tipp: bár némely applikáción beszélnek is, az angol szöveg pedig természetesen rendkívül szabatos, az egyszerű Google Chrome fordítói beállítás elég jól magyarra fordítja a webes felületeken a látnivalókhoz írtakat, ha a főoldalon kezdéskor beállítjuk.


(Kép: eyes.nasa.gov)

NASA Eyes

Nem túlzás azt mondani, hogy a NASA a küldetésein, eszközein, kutatásain keresztül hatalmas részt vállal a csillagászat, sőt a teljes fizikai világképünk formálódásában. Szerencsénkre eredményeiket, legyenek azok itt a Földön vagy a világűrben, egyre szélesebb körben és érthető formában közkinccsé teszik. Egész csokrot fejlesztettek ki letölthető és webes applikációkból – bár ezek ismertsége méltatlanul alacsony. Bemutatják a világegyetemet, azon belül különösen a Naprendszert és természetesen több közülük fókuszál azokra a bizonyos híres és drága küldetésekre, amelyek évtizedekre meghatározzák az egész fizikával kapcsolatos szemléletünket – de ne szerénykedjünk: egész világszemléletünket.

Weblapjukon külön oldalon találhatjuk a bemutatókat. Képtelenség mindenről írni, mert nem lenne elég a hely, de nézzük meg a jellemzőbbeket. Kezdjük talán a legkézenfekvőbbel, a Naprendszert és a híres küldetéseket bemutató webes felülettel.


A MESSENGER űrszonda. (Kép: NASA Eyes on the Solar System)

NASA Planetárium

A mai felnőtteknek csak a kőből épült Planetáriumban lehetett ilyen fantasztikus élménye. A tér nagyságát, a nézők lélegzet-visszafojtott döbbenetét a monitorok nem nagyon adhatják vissza, mégis érdemes, nagyon érdemes megnézni, mit ad nekünk az amerikai szervezet. (Na jó, egy besötétített teremben, nagy képernyővel elég csúcs a látvány, de azért kérjük vissza ám az igazi Planetáriumot!)

A programban 3D-ben forgathatjuk, nagyíthatjuk a Naprendszert, bolygóit, holdjait, és ez mind semmi, megtalálhatjuk az űrben épp küldetésükre igyekvő szondákat, amelyeket ugyancsak 3D-ben forgathatunk, nagyíthatunk vizsgálhatunk meg közelebbről. Ide kattintva indul a varázslat.


A Szaturnusz. (Kép: NASA Eyes)

Röviden néhány tipp a használathoz, ami kis idővel úgyis magától menni fog: egyet kattintva az adatok, kettőt kattintva pedig maga az űreszköz vagy az égitest jelenik meg térben. Alul találhatók a „vissza” gombok, azaz ismét alaphelyzetben találhatjuk magunkat a Naprendszert figyelve. A kurzorral meg lehet fogni, aztán bármely irányba elforgatni a tárgyat, a görgővel pedig közelíteni-távolítani lehet.

A program rendkívül érdekes tudása, hogy az égitestek méretét is összehasonlíthatjuk vele – bármelyiket bármelyikkel. Milyen fura például, hogy – bár a táblázatokból tudhatjuk, de látni egész más – a Jupiter egyik holdja pl. nagyobb mint az „agyonsztárolt” sajátunk.


Az Io és a Hold összehasonlítása. (Kép: NASA Eyes)

A jelent mutatja, de időgép is

A programok valós időben mutatják, mi hol van épp. Tekintsük csak meg, hol jár a Perseverance (Mars 2020)! Ugye így már van értelme annak, hogy ugyan az útja 2/3-át már megtette, mégis a 2/3-a még hátravan? S még ez sem minden. Letöltve a programot az „Advanced mode”-ban érdemes ráközelíteni egy űrszondára és megmozgatni az „időgépet”. A járművet láthatjuk repülni, ahogy a bolygók között halad, sőt még a fények is változnak rajta, ahogy mozog a Naphoz képest. Mondjuk ehhez képest felháborító, miért nem láthatjuk a Perseverance leszállását is ugyanitt. Írunk is a fejlesztőknek…


A Mars felé tartó amerikai űrszonda. Itt látható, hogy bár „keresztben” a szonda már közelebb van a Marshoz, mint a Földhöz, „hosszában” – azaz a pályája mentén – még igencsak hosszú útra számíthat február közepéig. (Kép: NASA Eyes)

(Folytatjuk a NASA és a SpaceX kínálatának érdekességeivel!)

Balogh Tibor

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021