Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Karrier az ESA-nál? Miért is ne!
(Rovat: Álmuk a világűr, Hazai kutatóhelyek és űripar , Nyereség az országnak - 2019.10.07 06:15.)

Számomra kellemes meglepetés volt, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) eljött Magyarországra munkaerőt toborozni.

Így nem is volt kérdéses a részvételem ezen az október 3-ai eseményen. Előljáróban az ESA-ról pár fontos információ. A szervezet 1975-ben alakult, jelenleg 22 európai tagállamból áll és több más országgal van kapcsolatban, mint például Kanadával. Magyarország 2015-től lett az ESA teljes jogú tagja. Nemzetközi viszonylatban is elismert szerepe van az űrügynökségnek, ezt nem is bizonyíthatná más jobban, mint hogy pár napja a Nemzetközi Űrállomás (ISS) parancsnoka az olasz Luca Parmitano, az ESA űrhajósa lett.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) tartott karriernapnak a célközönsége elsősorban a mérnökök voltak, de az ESA szakemberei nem győzték kiemelni, hogy minden területre keresenek lelkes munkaerőt. Az űrügynökség fontosnak tartja, hogy a tagországok egyenlően képviseltessék magukat a szervezetüknél. Mivel hazánkból jelenleg csupán 5 ember dolgozik náluk, a toborzás célja ennek a létszámnak a bővítése.

A nap folyamán tájékoztattak bennünket a ESA-nál folyó különböző képzésekről. Erről részletes információ olvashatható az ESA honlapján. Mi alapján lehet jelentkezni a treningekre? Először is fontos meghatározni a témakört, hogy mi az, amihez van tudásod, szakmád. Ezen felül az aktuális tanulmányaidtól függően is eltérő kurzusok vannak. Például léteznek posztdoktori, PhD hallgatói képzések, illetve friss alap- és mesterdiplomások számára is vannak kurzusok. Ezekről egy ESA tréninget megjárt magyar szoftverfejlesztő nyújtott egy izgalmas élménybeszámolót. A hallgatóság így láthatta, hogy nem elérhetetlen lehetőségekről van szó.

Mindenkiben felmerülhet a kérdés, hogy a szakmai tudás mellet milyen egyéb készség szükséges ahhoz, hogy valaki sikerrel pályázzon ezekre a tréningekre.

  • Fontos tudni, hogy nem elvárás a space addiction, tehát nem szükséges, hogy rajongj az űrért.
  • Angol nyelvtudás elegendő ahhoz, hogy bármelyik országban tudj dolgozni, a helyi nyelv ismerete nem követelmény.
  • Alapvetően bárki jelentkezhet, aki szeret utazni és nyitott más kultúrájú emberekre.
Fontos megjegyezni, hogy az elvégzett tréningek után állandó munkára is lehet pályázni.

A karriernap második részében az űrtevékenységben aktívan részt vevő két magyar vállalatot ismerhettünk meg, a BHE-t és a C3S-t. Mindkét cég elfogadott szereplője a nemzetközi piacnak. Az előbbi például az indiai Csándráján-2 holdszonda programjában is részt vesz, míg az utóbbi kis műholdak fejlesztésén dolgozik.


Egy ilyen igen hasznos és lelkesítő nap után én bátran kijelenthetem, hogy a ESA-nál dolgozó magyarok száma eggyel biztosan nőni fog!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020