Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Európai CanSat döntő, magyar csapattal
(Rovat: Álmuk a világűr, Korszerű oktatás - 2018.12.17 19:00.)

A 2019-es versenybe is beválogattak egy magyarországi csapatot, a GRLsat a Gödöllői Református Líceum diákjaiból alakult.

Az Európai Űrügynökség (ESA) a napokban hozta nyilvánosságra, hogy két csapatnak már biztos helye van a 2019-es európai CanSat verseny döntőjében. Őket közvetlenül, pályázat alapján választották ki. Versenytársaik majd a nemzeti selejtezők győztesei lesznek, de néhány ESA-tagországban, így Magyarországon (egyelőre) ilyen még nincs. Az egyik kiválasztott csapat a kanadai STM-Can(ada)Sat, a másik viszont magyar, a gödöllői GRLsat.

Az elkövetkező hónapokban nemzeti selejtezők lesznek Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Dániában, Görögországban, Írországban, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban, Hollandiában, közösen a skandináv országokban (Finnország, Norvégia, Svédország), valamint a nem ESA-tag Málta legjobb csapatát is várják vendégként az európai döntőben.


Egy CanSat belseje. (Kép: ESA)

Az ESA Oktatási Irodája már kilencedik éve rendezi meg a CanSat versenyt, amelyen középiskolás diákok csapatai vehetnek részt. A CanSat egy henger alakú üdítős fémdoboznyi méretű, az igazi műholdak részegységeit tartalmazó, azokat szimuláló szerkezet. Ezek a próbarepülésük során a levegőbe jutnak, onnan ereszkednek le, miközben méréseiket végzik és az adatokat továbbítják a „földi irányítóknak”.

Mint emlékezetes, a tavaly indult HunSat csapat kitűnő eredményt ért el az európai versenyben.

A kemény munka – a CanSat megtervezése, megépítése, tesztelése – még csak most kezdődik. Mindebben az ESA munkatársainak szakmai segítségére is számíthatnak a csapatok, akiknek ugyanakkor a munkájukhoz a feltételeket maguknak kell megteremteni. A várhatóan 20 csapatot felvonultató döntőt 2019. június 24–28. között rendezik.


A GRLsat csapat tagjai. (Kép: GRLsat)

Unyi Péter Álmos, a csapat képviselője bemutatkozásképp ezt írta az Űrvilágnak:

Amikor nyár közepén a Kossuth Rádióban hallottam Illyés Andrást beszélni a CanSat-ről, rögtön indulni akartam a versenyen. Felvettem a kapcsolatot Illyés Andrással, akitől egy találkozón nagyon sok mindent megtudtunk, két barátommal együtt. Aztán amikor október 2-án kiírták a 2019-es versenyt, barátaimmal megalakítottuk a GRLsat csapatot, melynek tagjai Németh Natália, Tóth Kristóf, Krasznai Márton, Bán Botond, Reményi Márton és Unyi Péter Álmos. Mindannyian a Gödöllői Református Líceum diákjai vagyunk, a nevünk is innen ered. A csapat tagja továbbá fizikatanárunk, Seres István is, mint mentor, és Géczy Gábor (szintén volt líceumi diák), a BME műholdtervezője, aki szakértelmével fog segíteni. A mi műholdunk egy olyan, több feladatra specializálódott eszköz lesz, amely többek között mérni fogja a kötelező (elsődleges küldetésben szereplő) légköri hőmérsékletet és nyomást, illetve a magunk által választott másodlagos küldetés keretén belül a szintén légköri páratartalmat, a levegő elektromos ellenállását, és egy adott gáz (például nitrogén vagy oxigén) koncentrációját a magasság változásával. Seres István tanár úr tanácsa alapján a szenzorok méréseiből ki fogjuk számolni a barometrikus magasságformula hőmérsékletfüggését is. Ezen kívül két élettani, biológiai kísérlet is lesz a CanSat-ben: az első egy medveállatka életképességét fogja mérni, a második egy ember vérkeringését, és a gyorsulás következtében beálló változásokat fogja „kikísérletezni” és adatokat küldeni róla. Természetesen a munka még csak most indul. Reméljük, minél több tervet meg tudunk valósítani.

Munkánkhoz szívesen várunk támogatást és szponzorációkat is, amiből finanszírozni tudjuk költségeinket. Az eseményeket a Facebook-oldalunkon is követni tudja az érdeklődő.

Sok sikert, kitartást kívánunk a GRLsat csapat munkájához!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2019