Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

MEGFEJTÉS: Irány a …! Mi is?
(Rovat: Álmuk a világűr, New Horizons , Távoli világok kutatói - 2018.06.16 08:15.)

Három hete indult űrkutatási bélyegekhez kapcsolódó rejtvénysorozatunk. Ma megtudhatják a helyes választ az utolsó kérdésre, és az is kiderül, ki nyerte a Bélyegmúzeum ajándékát.

A Bélyegmúzeumban május 22-én nyílt meg újra, csaknem változatlan tartalommal az „Asztro-trilógia”, egy októberig nyitva tartó, látványos időszaki kiállítás, amelynek gerincét csillagászati és űrkutatási bélyegek alkotják. Ezekhez kapcsolódnak négy hétig tartó rejtvénysorozatunk kérdései.

Az eredeti „Asztro-trilógia” kiállítást 2016–17-ben mutatta be a Bélyegmúzeum, az akkori közönségsiker nyomán idén az új eredményekkel aktualizálva ismét látogathatóvá teszik. Két éve a kiállítást abból az alkalomból állította össze a Bélyegmúzeum, hogy 2017-ben volt az 550. évfordulója annak, hogy Magyarországra érkezett Johannes Müller, a később Regiomontanus néven ismertté vált német asztrológus, csillagász, matematikus, aki néhány évig Mátyás király udvari tudósa volt. Regiomontanus csillagjóslással és csillagászattal, vagyis asztrológiával és asztronómiával foglalkozott. Ezt a két témát kiegészítették az asztronautikával, így kapta a kiállítás az „Asztro-trilógia” címet.


A Magyar Posta a Regiomontanus-évforduló alkalmából 2017-ben emlékbélyeget adott ki a neves csillagász emlékére. A bélyeg alkotója Kara György tervezőművész, akinek a kiállítás látványterve és kivitelezése is köszönhető. A felújított kiállításnak az ad aktualitást, hogy a Magyar Posta a közelmúltban bocsátotta ki a kozmikus témájú, Csillagok között című bélyegkisívet.

Utolsó kérdésünk így szólt: Az „Asztro-trilógia” kiállítás több bélyegén is látható a Plútó mellett 2015-ben elrepült New Horizons űrszonda. Mire a kiállítás véget ér, a szonda már nagyon közel jár következő úti céljához. Melyik, milyen típusú égitestet és mikor közelíti meg a New Horizons?


A New Horizons szonda Plútóhoz érkezése alkalmából 2016-ban kibocsátott amerikai bélyegkisív. (Kép: USPS / Antonio Alcalá)

A NASA New Horizons szondájának következő célpontja a 2014 MU69 jelzésű kis, Kuiper-övbeli objektum, amely mellett 2019. január 1-jén halad el a szonda, a megközelítésre 1,6 milliárd kilométerrel a Plútón túl kerül sor. Az apró égitestet csak 2014-ben fedezték fel a Hubble-űrtávcsővel, amikor a New Horizons már javában közeledett a Plútó felé. Az égitest azóta intenzív megfigyelések tárgya. Ezek eredménye szerint mintegy 100-szor kisebb lehet a Plútónál, valószínűleg több, a gravitáció által lazán összetartott testből állhat, és talán holdja is lehet. Legújabban az égitest nem hivatalosan bár, de az Ultima Thule nevet kapta.


A 2014 MU69 csillagfedések alapján készített fantáziarajza. Az égitest nem sokkal nagyobb a Csurjumov–Geraszimenko-üstökös magjánál. (Kép: Wikipedia, Daniel Bamberger / NASA / JHUAPL / SwRI / Alex Parker / ESA)

Köszönjük olvasóink aktivitását! Összesen 9 megfejtést küldtek be, ezek közül mind helyes és teljes volt. A beküldők neve bekerült egy képzeletbeli sorsolási kalapba. Végül a szerencse Bana Péternek kedvezett, aki a Bélyegmúzeum ajándékát nyerte. A nyeremény egy családi belépő a Bélyegmúzeumba, amely az „Asztro-trilógia” időszaki kiállítás végéig (október végéig) használható fel, valamint a Csillagok között bélyegkisív egy példánya, elsőnapi borítékon, a tervező grafikusművész, Horváth Nóra dedikálásával.

A nyereményt a kiállításhoz kapcsolódóan, június 23-án, a Múzeumok Éjszakája bélyegmúzeumi rendezvénye keretében adjuk át négyhetes rejtvénysorozatunk négy nyertesének. A részletekről a nyerteseket e-mailben értesítjük, de az ajándékot az is megkapja, aki június 23-án nem tud eljönni a Bélyegmúzeumba.

Az „Asztro-trilógia” kiállítást rendező Bélyegmúzeum szívességéből négy ugyanilyen ajándékcsomagot tudtunk kisorsolni az Űrvilág olvasói között. A sorozat most véget ért. Köszönjük minden olvasónknak az aktivitást, a beküldött megfejtéseket, és még egyszer gratulálunk a négy szerencsés nyertesnek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020