Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

REJTVÉNY: Irány a …! Mi is?
(Rovat: Álmuk a világűr - 2018.06.11 06:15.)

A Bélyegmúzeumba szóló családi belépőt és a közelmúltban megjelent Csillagok között bélyegkisív dedikált elsőnapi borítékját nyerheti meg egy szerencsés, aki rejtvényünket helyesen megfejti.

A Bélyegmúzeumban május 22-én nyílt meg újra, csaknem változatlan tartalommal az „Asztro-trilógia”, egy októberig nyitva tartó, látványos időszaki kiállítás, amelynek gerincét csillagászati és űrkutatási bélyegek alkotják. Ezekhez kapcsolódnak négy hétig tartó rejtvénysorozatunk kérdései.

Az eredeti „Asztro-trilógia” kiállítást 2016–17-ben mutatta be a Bélyegmúzeum, az akkori közönségsiker nyomán idén az új eredményekkel aktualizálva ismét látogathatóvá teszik. Két éve a kiállítást abból az alkalomból állította össze a Bélyegmúzeum, hogy 2017-ben volt az 550. évfordulója annak, hogy Vitéz János esztergomi érsek hívására Magyarországra érkezett Johannes Müller. A később Regiomontanus néven ismertté vált német asztrológus, csillagász, matematikus néhány évig Mátyás király udvari tudósa is volt, sokan Kopernikusz előfutárának tekintik. Regiomontanus csillagjóslással és csillagászattal, vagyis asztrológiával és asztronómiával foglalkozott. Ezt a két témát kiegészítették az asztronautikával, így kapta a kiállítás az „Asztro-trilógia” címet. A kiállítás megmutatja azt a sokszínűséget, amellyel a világ postái bélyegeken ábrázolták a Földön kívüli világ megismerésének folyamatát, szereplőit, ember alkotta eszközeit.


A Magyar Posta a Regiomontanus-évforduló alkalmából 2017-ben emlékbélyeget adott ki a neves csillagász emlékére. A bélyeg alkotója Kara György tervezőművész, akinek a kiállítás látványterve és kivitelezése is köszönhető. A felújított kiállításnak az ad aktualitást, hogy a Magyar Posta a közelmúltban bocsátotta ki a kozmikus témájú, Csillagok között című bélyegkisívet.

Olvasóinktól ezen a héten a következő kérdésre várjuk a választ:
Az „Asztro-trilógia” kiállítás több bélyegén is látható a Plútó mellett 2015-ben elrepült New Horizons űrszonda. Mire a kiállítás véget ér, a szonda már nagyon közel jár következő úti céljához. Melyik, milyen típusú égitestet és mikor közelíti meg a New Horizons?

A megfejtéseket e-mailben, a beküldő nevének megjelölésével együtt kérjük eljuttatni az urvilag@urvilag.hu címre, legkésőbb június 15-én (pénteken) éjfélig. A helyes választ beküldők között a Bélyegmúzeum értékes ajándékait sorsoljuk ki, amelyet minden héten egy helyes megfejtést beküldő nyerhet meg. A nyeremény egy családi belépő a Bélyegmúzeumba, amely az „Asztro-trilógia” időszaki kiállítás végéig (október végéig) használható fel, valamint a Csillagok között bélyegkisív egy példánya, elsőnapi borítékon, a tervező grafikusművész, Horváth Nóra dedikálásával. Ez a negyedik, utolsó alkalom, hogy valaki megnyerheti a Bélyegmúzeum ajándékát.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018