Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kis színes Ewaldról
(Rovat: Álmuk a világűr - 2018.04.15 07:15.)

Az űrgyűjtő találkozása az űrhajóssal.

Szerdán hatalmas balszerencsémmel ért véget Reinhold Ewald előadása a Magyar Tudományos Akadémián. Sajnos, de igaz: életemben először rossz „gombot” nyomtak meg a telefonomon, így a szokásos ajándék (unicum) átadása és a kézfogás az űrhajóssal nem lett megörökítve.


Reinhold Ewald német ESA-űrhajós április 11-én nyilvános előadást tartott az MTA székházában.


A Szojuz TM-25 személyzete.

Némi kárpótlásul azért megosztok egy sztorit. A szintén szokásos „protokoll” fotó aláíratása után még 2–2 képet mutattam Ewaldnak, Both Előd tolmácsolásával. A bevezető fenti régi fotó meglehetősen rossz minőségű, amelynek egy jobb kivitelére több évet, évtizedet vártam. Nos, a titokban felvett jelenet szerint az űrhajósok félreérthetetlen helyzetben hódolnak a Gagarin óta létező szokásnak: azaz „megjelölik” az őket a starthelyre szállító busz kerekét. (Zárójelben jegyzem meg, hogy a fáma szerint a bajkonuri start előtt szinte valamennyi űrhajós lepattant a buszról és elvégezte a műveletet. Farkas Bertalant hiába faggattam többször, nem volt hajlandó egyenes választ adni. Az biztos, hogy Valentyina Tyereskova és az angol Helen Sharman kerec-perec megtagadta ezt.)

A rossz minőségű kép alapján meg csak annyit lehetett megállapítani, hogy az egyik alak német karjelzést visel. Végre megérkeztek a jó minőségű képek is, és az egyiken már jól látható a DLR és a Mir logója is. Tehát vagy Ewaldról vagy Fladéról van szó.Amikor Ewaldnak megmutattam a képeket, elmosolyodott, és rögtön ráírta, hogy az bizony Klaus-Dietrich Flade és nem ő. Most már csak Flade űrhajóssal kell találkoznom, aki pedig – szerintem – nagy valószínűséggel Reinhold Ewald nevét fogja a fotóra ráírni...


Némi „fájdalomdíj” a nem sikerült fotókért.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018