Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Üzenet az ISS-re
(Rovat: Álmuk a világűr - 2018.04.12 16:45.)

Schuminszky Nándor élt a lehetőséggel, és az idei űrhajózás napja előtt üzenetet küldött a Nemzetközi Űrállomás orosz lakóinak.

Mint ahogy az Űrvilágon is beszámoltunk róla, a Roszkoszmosz és az Orosz Posta idén lehetőséget kínált az érdeklődőknek arra, hogy elektronikus levelet küldhessenek az űrhajósoknak. Az alkalom Jurij Gagarin űrrepülésének évfordulója (április 12.) volt.

Egy kis albumot állítottam össze azokról az orosz űrhajósokról, akikkel nemcsak személyesen találkoztam, hanem el is látogattak hozzánk (kivétel Tyereskova). A szövegemet Kálmán Béla fordította oroszra.

Szerencsés embernek mondhatom magam, mert életem folyamán sok űrhajóssal személyesen foghattam kezet. Sajnos, közülük már sokan nem élnek, de emléküket meg fogom őrizni. Gyűjteményem közepén ülve sokszor lehetek én is a világűrben, legalább képzeletben. A most nyíló lehetőséget megragadva küldöm ezt a kis albumot a Nemzetközi Űrállomásra, hogy azt, az ott tartózkodó űrhajósok kézjegyükkel ellátva majd egyszer visszajuttassák nekem. Akár személyesen is, mert az űrhajósokat mindig szeretettel, tisztelettel fogadtam a múltban és fogom a jövőben is.

Az üzenet mellékleteként küldött 21 képből a helyszűke miatt – mintegy ízelítőül – csak a szerkesztő egy kis, szubjektív válogatása látható itt.


Zsanna Jorkina fényképekkel...


...és egy dedikált kép 1991-ből.


Kézfogás Valerij Kubaszovval.


Alekszandr Szerebrov és a szerző.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018