Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

MEGFEJTÉS: Nehéz terepen
(Rovat: Álmuk a világűr, Spirit és Opportunity - 2017.11.25 10:15.)

Két hete indult a Mars kutatásához kapcsolódó rejtvénysorozatunk. Ma megtudhatják a helyes választ a harmadik kérdésre, és az is kiderül, ki nyerte a Mars Mission Game ajándékát.

A közelmúltban nyílt meg a Budai Várban a Mars Mission Game új generációs csapatjáték, amelyben a szabadulószobák logikáján alapuló, de azok klasszikus koncepcióján túllépő feladatokkal találkoznak a játékra vállalkozók. A Mars-küldetés játék szervezőivel folytatott megbeszélés alapján (és a játék kipróbálása nyomán) a játék űrkutatási szakmai együttműködő partnere az Űrvilág hírportál, ezért az emberes Mars-küldetés nehézségeit imitáló játék kapcsán négy hétig tartó rejtvénysorozatunkban a Marsra vonatkozó kérdéseket teszünk fel olvasóinknak.


E heti kérdésünk így szólt: nemcsak az űrhajósokat fenyegetik veszélyek a vörös bolygón, hanem az automatákat is. Az egyik marsjáró kereke például beásta magát a talajba (pontosabban a felszíni törmeléktakaróba). Melyik volt ez a marsjáró, mikor dolgozott a bolygón, és hol történt a végzetes elakadás?

A helyes megfejtés a következő. Az elakadt marsjáró a Spirit volt. A Spirit (MER-A) az amerikai Mars Exploration Rover program első robotja volt, amelyet a NASA 2003-ban küldött a Marsra. A szonda 2004. január 4-én a Guszev-kráterben épségben leszállt a Marsra.


A Spirit a Mars felszínén (fantáziarajz). (Kép: Wikimedia, NASA / JPL / Cornell University, Maas Digital LLC)

2009. május 1-jén, küldetése 1892. marsi napján a Spirit megfeneklett egy „homokcsapdában” – a csúszós vas-szulfát ásványok az ártalmatlan kinézetű por alatt rejtőztek. A Spirit 2009 májusa óta nem tudott elmozdulni a laza talajból, ahová kerekeivel beásta magát. Az irányítóközpont szakemberei hónapokon keresztül számtalanszor próbálták kiszabadítani, de sikertelenül. Végül 2010. január 26-án jelentették be, hogy a Spirit végleg mozgásképtelenné vált, bár további két hónapon át még helyhez kötötten is értékes méréseket végzett, utoljára 2010. március 22-én sikerült a rádiójeleit venni. A Spirit a Guszev-kráterben található Columbia-hegyek területén lévő, informálisan Home Plate-nek nevezett, 90 méter átmérőjű fennsík közelében akadt el. A marsjáró eredetileg 90 naposra tervezett küldetését sokszorosan túlszárnyalva 2200 napig dolgozott a vörös bolygón.


A Spirit útja a Marson a Home Plate fennsík körül. A küldetés 1892. marsi napja után, a kiszabadítása érdekében tett kísérletek során már csak centiméterekkel tudott odébb mozdulni. (Kép: NASA / JPL / Cornell / University of Arizona)

Köszönjük olvasóink aktivitását! Összesen 17 helyes megfejtést küldtek be. A beküldők neve bekerült egy képzeletbeli sorsolási kalapba. Végül a szerencse Tóth Katalinnak kedvezett, aki a Mars Mission Game ajándékát nyerte. A nyeremény minden héten 1 db csapatbelépő a Mars-küldetés szabadulószoba játékterembe, amely egy 2 fős csapat részére, egyszeri (90 perces) ingyenes játéklehetőséget biztosít, az esetleges további csapattagok (legfeljebb 5 főig) pedig féláron, azaz 2000 Ft/fő összegért vehetnek részt a játékban (a kétfős csapatok már teljes értékű csapatként vághatnak neki a feladatok megoldásának, de a nagyobb csapatok esélyei jobbak a gyorsabb megoldásra. A nyeremény 2018. március 31-ig használható fel. Aki most nem nyert, az se adja fel a reményt: a mostani után még egy rejtvényforduló következik, ugyanezzel a nyereménnyel!

Gratulálunk a nyertesnek, akit a játék szervezői a megfejtéssel együtt beküldött elérhetőségein megkeresnek. Emlékeztetünk arra, hogy a Mars-küldetés játékaira különösen igaz, hogy többet ésszel, mint erővel. Egyetlen dobozt sem kell fölemelni, feszegetni, vagy bármilyen komolyabb erőkifejtést végezni. A játékot a szervezők 14 éves kortól ajánlják. A Mars Mission játék helyszíne: Buda Castle Fashion Hotel, Budapest I., Úri utca 39. További részletes információ és időpontfoglalás a játék honlapján. E-mail: marsmissiongame@gmail.com, telefon: (1) 950-6676.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018