Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

MEGFEJTÉS: Két szerencsétlenség
(Rovat: Álmuk a világűr - 2017.11.11 08:15.)

Ezen a héten indult a Mars kutatásához kapcsolódó rejtvénysorozatunk. Ma megtudhatják a helyes választ az első kérdésre, és az is kiderül, ki nyerte a Mars Mission Game ajándékát.

A közelmúltban nyílt meg a Budai Várban a Mars Mission Game új generációs csapatjáték, amelyben a szabadulószobák logikáján alapuló, de azok klasszikus koncepcióján túllépő feladatokkal találkoznak a játékra vállalkozók. A Mars-küldetés játék szervezőivel folytatott megbeszélés alapján (és a játék kipróbálása nyomán) a játék űrkutatási szakmai együttműködő partnere az Űrvilág hírportál, ezért az emberes Mars-küldetés nehézségeit imitáló játék kapcsán négy hétig tartó rejtvénysorozatunkban a Marsra vonatkozó kérdéseket teszünk fel olvasóinknak.


Első kérdésünk így szólt: egy olasz tudós fontos, a Marssal kapcsolatos felfedezést tett – ám felfedezése tévesnek bizonyult. Mégis elneveztek róla egy űreszközt – de az is szerencsétlenül járt. Ki volt az olasz tudós, mit fedezett fel és mi lett a róla elnevezett űreszköz sorsa?


Giovanni Schiaparelli az általa vezetett milánói Brera Obszervatóriumban. (Kép: Wikipedia)

A helyes megfejtés a következő. Giovanni Virginio Schiaparelli (1835–1910) olasz csillagász és tudománytörténész volt. Az Olasz Királyság szenátora, a római Accademia dei Lincei professzora, emellett majd negyven éven át a milánói Brera Obszervatórium igazgatója. A Mars megfigyelése közben csatornákat vélt felfedezni a felszínen, amelyeket mások intelligens lények munkájának véltek. Később megállapították, hogy a „csatornák” vélhetően optikai csalódás következményei. Ő fedezte fel a 69 Hesperia kisbolygót, a 4062 Schiaparelli kisbolyó viszont róla kapta a nevét. Más tudományos eredményeinek elismeréseképpen a Holdon és a Marson egy-egy (21 km, illetve 459 km átmérőjű) krátert neveztek el róla, a Merkúron pedig a Schiaparelli-gerincek viselik a nevét.


A 459 km-s Schiaparelli-kráter a Marson a Mars Global Surveyor lézeraltiméteres képén. (Kép: NASA / Wikipedia)

Végül, de nem utolsósorban, róla nevezték el az Európai Űrügynökség 2016-os ExoMars küldetésének leszállóegységét. Sajnos a Schiaparelli-szonda szerencsétlenül járt, a leszállás nem sikerült, a szonda becsapódott a Mars felszínébe.


Fantáziarajz: így kellett volna a Sciaparellinek leérkeznie a Mars felszínére. (Kép: ESA / ATG medialab)

Köszönjük olvasóink aktivitását! Összesen 30 megfejtést küldtek be, ezek közül majdnem mind helyes volt. Ugyanakkor azoknak a megfejtését, akik csak Schiaparelli nevét írták meg nekünk, de a kérdés másik két részére nem válaszoltak, sajnos nem tudtuk elfogadni. A beküldők neve bekerült egy képzeletbeli sorsolási kalapba. Végül a szerencse Baranyai Annának kedvezett, aki a Mars Mission Game ajándékát nyerte. A nyeremény minden héten 1 db csapatbelépő a Mars-küldetés szabadulószoba játékterembe, amely egy 2 fős csapat részére, egyszeri (90 perces) ingyenes játéklehetőséget biztosít, az esetleges további csapattagok (legfeljebb 5 főig) pedig féláron, azaz 2000 Ft/fő összegért vehetnek részt a játékban (a kétfős csapatok már teljes értékű csapatként vághatnak neki a feladatok megoldásának, de a nagyobb csapatok esélyei jobbak a gyorsabb megoldásra. A nyeremény 2018. március 31-ig használható fel. Aki most nem nyert, az se adja fel a reményt: a mostani után még három rejtvényforduló következik, ugyanezzel a nyereménnyel!

Gratulálunk a nyertesnek, akit a játék szervezői a megfejtéssel együtt beküldött elérhetőségein megkeresnek. Emlékeztetünk arra, hogy a Mars-küldetés játékaira különösen igaz, hogy többet ésszel, mint erővel. Egyetlen dobozt sem kell fölemelni, feszegetni, vagy bármilyen komolyabb erőkifejtést végezni. A játékot a szervezők 14 éves kortól ajánlják. A Mars Mission játék helyszíne: Buda Castle Fashion Hotel, Budapest I., Úri utca 39. További részletes információ és időpontfoglalás a játék honlapján. E-mail: marsmissiongame@gmail.com, telefon: (1) 950-6676.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020