Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

ESA CanSat döntő 2017
(Rovat: Álmuk a világűr, Korszerű oktatás - 2017.07.07 07:07.)

Július 2-án véget ért az ESA által diákoknak szervezett 2017-es európai CanSat verseny.

A résztvevő csapatok nagyszerű munkát végeztek, ötletes megoldásaikkal kivívták a zsűri elismerését. A megmérettetés június 28-tól július 2-ig tartott, a bréma melletti Rotenburg katonai repülőtéren.


A résztvevők csoportképe a megnyitón. (Kép: ESA)

Idén először a CanSat nemzeti versenyek győztesei mellett – akik Belgiumból, Csehországból, Dániából, Németországból, Görögországból, Írországból, Olaszországból, Norvégiából, Portugáliából, Lengyelországból, Romániából, Hollandiából, Spanyolországból és az Egyesült Királyságból nyertek jogot a részvételre – két, az ESA által kiválasztott csapat is jelen lehetett. Ők a svájci AcidaSat csapata és nem utolsósorban a ZenSat Club csapata hazánkból. Ők nemzeti döntő nélkül vették az első akadályt. Említést érdemel egy, az USA-ból érkezett diákcsapat részvétele is, akik az első nem európai országból érkezett versenyzők a megmérettetésen. A NASA idén június elején 40 csapat részvételével tartotta hasonló versenyét Stephenville városában, Texas államban.

A csapatok komoly munkát végeztek a felbocsátás előtti ellenőrzési jelentés (Pre-Launch Report) elkészítésével, hasonlóan az igazi felbocsátásokat megelőző, profik által készített dokumentumokhoz. Ezeket a zsűri tagjai felülvizsgálták és a végső pontozás során figyelembe vették.


A zsűri.

Minden csapatnak végeznie kellett egy kötelező „elsődleges feladatot", ami a légköri hőmérséklet és a nyomás méréséből állt, a CanSat leereszkedése során. Ezenkívül „másodlagos küldetést" hajtottak végre, amely során szabadon engedhették a képzeletüket a megvalósításhoz.

Idén a következő három csapatnak kedvezett a technika és a szerencse:

Harmadik lett a CANpernicus csapat Toruńból (Lengyelország). Ők másodlagos feladatként az élet feltételeinek létezését próbálták felderíteni: páratartalmat, a fényintenzitást, a mágneses mező intenzitását és CO2-koncentrációt mértek. Ezen kívül célzott leszállást próbáltak végrehajtani.

Második lett a Canny Potter csapat Dublinból (Írország). Küldetésük választott célja, hogy a légkörön keresztül gyűjtsön adatokat a süllyedésről, és értékelje az adatokat az abiotikus tényezők tekintetében. Az abiotikus tényezők közé tartozik a megfelelő hőmérséklet, nyomás és nedvességtartalom. Ezek kulcsfontosságúak az élet létezéséhez.


Munkában a győztesek.

A 2017. évi győztes a Burgoneta Espacial csapat Madridból (Spanyolország). Választott feladatuk egy olyan bolygó megtalálása, amely képes fenntartani az emberi életet (az ibolyántúli sugárzás és a CO2 mérése), a topográfiai felmérésből származó információk gyűjtése a megfelelő leszállóhely kiválasztásához a jövőbeli missziók számára, valamint élő információk közvetítése (videó és telemetriai adatok).


A spanyol irányítópult.

Június 30-án az időjárás okozott némi bonyodalmat. Erős szél volt és az eső is esett, de végül szerencsére sikerült végrehajtani az indításokat. A rakéták szerencsésen útnak indultak, az adatokat sikerült fogni, és sikerült a visszaérkező CanSatokat is begyűjteni.


Indulásra készen.

Bár nem értek el dobogós helyezést, de mindenképpen dicséretet érdemelnek a hazánkat képviselő ZenSat Club csapat tagjai, akik a zentai Bolyai Gimnáziumból érkeztek. Másodlagos küldetésük egy GPS-es meteorológiai ejtőszonda tervezése és megépítése, valamint kiegészítő érzékelők (infravörös hőmérő, ultraibolya sugárzásmérő) és fényképezőgép felszerelése volt. A CanSat verseny után a ejtőszonda módosított változatát alkalmazni fogják függőleges légköri profil mérésekre, drónok és sárkányok használatával.

A ZenSat csapat tagjainak angol nyelvű bemutatkozó videója. (Forrás: Youtube)

A kísérletek során szerzett tapasztalatokat és sikeres ötleteket valószínűleg viszontláthatjuk a jövő kutatóberendezéseiben és egy új, felnövekvő tudósgeneráció első lépéseinek is tanúi lehettünk. Sok sikert a továbbiakban!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018